In memoriam: Scott McKenzie, de stem achter het meest iconische flowerpower-lied

Muziek | Exact tien jaar geleden kwam de Amerikaanse singer-songwriter Scott McKenzie te overlijden en daarom weerklonk het nummer ‘San Francisco’ wereldwijd op duizenden radiozenders. Het werd een ode aan de muzikant die met zijn lied de hele wereld wist samen te brengen en een pleitbezorger was voor peace, love and happiness. Maar wie was Scott McKenzie nu juist? En maakte hij het nummer helemaal alleen? Je leest het hier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 10 januari 1939 werd Philip Wallach Blondheim III, vandaag beter bekend als Scott McKenzie, in de Amerikaanse stad Jacksonville geboren. Blondheim was van jongs af aan geïnteresseerd in het maken van muziek en deelde die passie met John Philips, een jeugdvriend die in zijn leven een belangrijke rol zou spelen. Tijdens het schoolgaan leerde Blondheim nog meer mensen kennen die graag muziek speelden en een daarvan was Tim Rose, een muzikale knaap met wie Blondheim in het bandje The Singing Strings zou spelen. Het spelen in een band beviel Blondheim wel en daarom richtte hij enkele jaren later The Abstracts op. Deze band speelde voornamelijk doo wop-muziek, een subgenre van rhythm-and-bluesmuziek die in de jaren zestig populair was in de Verenigde Staten.

De naam van The Abstracts werd enige tijd later veranderd tot The Smoothies en Blondheim vond nadien dat het ook tijd werd voor hemzelf om een nieuwe naam te krijgen. Hij stoorde zich immers aan het feit dat niemand zich zijn naam kon herinneren en dat moest veranderen. De man ging tijdens een feestje ten rade bij vrienden en collega’s, en samen verzonnen ze een naam die beter moest blijven plakken: Scott McKenzie.

Iconisch nummer

Kort na de naamsverandering besloot McKenzie om in 1961 een nieuwe band op te richten, The Journeyman. Deze driekoppige mannelijke band bestaande uit McKenzie, John Philips en Dick Weismann speelde folkmuziek en bracht in totaal drie albums uit. In 1964 trokken de heren de stekker echter uit het project. Philips, zijn partner in crime, had de smaak goed te pakken en kwam kort daarna met ‘The Mamas & the Papas’ op de proppen. McKenzie kon lid worden van die band, maar wou het alleen proberen te maken als artiest.

De twee bleven goede vrienden en werkten ook nog samen. In 1967 bijvoorbeeld, toen Philips het nummer ‘San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)’, voor McKenzie had geschreven. McKenzie zong het nummer in, bracht het uit en zag hoe het vervolgens uitgroeide tot een enorme hit in de Verenigde Staten. Hoe kan het ook anders: het lied gaat over de unieke sfeer die eind jaren zestig heerste in de San Francisco en bij uitbreiding over de mentaliteit van de toenmalige flowerpower-beweging. Het duurde overigens niet lang vooraleer het nummer het officieuze themalied werd van diezelfde flowerpower-beweging.

Maar ‘San Francisco’ was niet enkel in de Verenigde Staten populair. Ook in Europa werd het plaatje enorm veel afgespeeld. Kort na zijn release in 1967 klom ‘San Francisco’ immers op naar de nummer 1-positie in de Britse, Belgische, Oostenrijkse, Ierse, Finse en Duitse hitlijsten. ‘San Francisco’ groeide langzamerhand uit tot een iconisch nummer en werd ook in films gebruikt zoals ‘Frantic’, ‘The Rock’ en ‘Forrest Gump’. Belangrijke bands zoals U2 en Led Zeppelin brachten op hun beurt ook al hommage aan het lied door het te coveren of in hun concerten te verwerken.

Dankzij het nummer werd Scott McKenzie een graag geziene muzikant bij de aanhangers van de flowerpower-beweging. De man bracht na ‘San Francisco’ nog enkele albums uit met eigen muziek, schreef nog liedjes voor enkele artiesten en was een paar jaar lid van ‘The Mamas and the Papas’ van goede vriend John Philips. Rond de eeuwwisseling hing hij zijn microfoon definitief aan de haak waarna hij in 2012 kwam te overlijden op 73-jarige leeftijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top