Kan Barcelona met zijn talrijke aanwinsten Real Madrid aan het wankelen brengen in La Liga?

Sport |

La Liga hervat dit weekend de competitie. Normaliter doet regerend landskampioen Real Madrid opnieuw mee voor de titel, hoewel ze waarschijnlijk verder uitgedaagd zullen worden door directe rivalen FC Barcelona, Atlético Madrid en Sevilla FC.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Never change a winning team. Regerend Spaans kampioen en Champions League-winnaar Real Madrid neemt het dit weekend op de eerste speeldag in La Liga op tegen het pas gepromoveerde Almeria, dat kampioen speelde in de Segunda Division, met vrijwel dezelfde ploeg als die vorig seizoen in de slotfase van het kampioenschap het hoofd koel wist te houden. Thibaut Courtois staat uiteraard nog steeds in doel, terwijl Eden Hazard, verlost van zijn fysieke kwalen, alles op alles zal zetten om een basisplek te veroveren. De zomermercato is tot nu toe vrij rustig geweest voor Los Blancos, afgezien van de komst voor 80 miljoen euro van Aurélien Tchouameni van AS Monaco en Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger. Coach Carlo Ancelotti heeft, zoals verwacht, ook afscheid genomen van Gareth Bale, Isco, Marcelo en Luka Jovic.

Lewandowski gaat strijd aan met Benzema

Bij eeuwige rivaal FC Barcelona is het verhaal heel anders. Na een zeer moeilijk seizoen, waarin Xavi de meubelen zo goed als hij kon wist te redden, willen de Catalanen geen tweede opeenvolgend seizoen zonder titel. Daarom is de nochtans in geldnood verkerende club diep in de financiële reserves gedoken – lees: creatief op zoek gegaan naar geld - om een van de beste spelers ter wereld aan te trekken: Robert Lewandowski. De Pool heeft in de Bundesliga met Bayern München zowat alles gewonnen wat er te winnen viel en is nu klaar om met Karim Benzema te strijden om de titel van Pichichi, topscorer dus. Behalve hem zijn er nog een rits versterkingen, zoals Raphinha (ex-Leeds), Jules Koundé (ex-Sevilla), Franck Kessié (ex-AC Milaan) en Andreas Christensen (ex-Chelsea). Zal dit genoeg zijn om de supporters van de Blaugranes opnieuw te bekoren? Alleen de tijd zal het leren.

Ook Atlético Madrid droomt ervan de troon te heroveren die het vorig seizoen aan zijn rivalen uit de Spaanse hoofdstad heeft moeten afstaan. Diego Simeone heeft Rode Duivel Axel Witsel naar de club gelokt, en hij zal ook dit jaar weer op Yannick Carrasco kunnen rekenen om voor dynamiek te zorgen op de flank. De Argentijnse coach is ook blij met de terugkeer van Saúl Ñíguez, die op uitleenbasis bij Chelsea nooit echt indruk heeft gemaakt. Wat de vertrekkers betreft, hebben Los Colchoneros afscheid genomen van Luis Suarez, maar ze hebben in hun ploeg genoeg spelers om hem te vervangen, met Antoine Griezmann op kop.

Sevilla FC, de eeuwige underdog, zal opnieuw een serieuze kanshebber zijn voor een plek die recht geeft op deelname aan de Champions League. Julen Lopetegui en zijn team mikken op continuïteit en hebben (nog) niet met geld gegooid op de transfermarkt. Alleen de Braziliaan Marcão is overgekomen van Galatasaray om het vertrek van Jules Koundé en Diego Carlos op te vangen. Op dit moment lijkt de Andalusische ploeg goed in balans om voor de top vier te strijden, maar lijken ze een beetje klasse te kort te komen om voor de titel te strijden. Hetzelfde geldt voor subtoppers als Villarreal, Real Betis en Real Sociedad, die het dit seizoen zonder Adnan Januzaj moeten stellen (het is nog niet bekend naar welk club hij trekt). Hoe ver Valencia het gaat schoppen, de club bleef tot nog toe opvallend rustig op de transfermarkt, blijft een groot vraagteken.

Girona FC, een vogel voor de kat?

Onderaan de ranglijst zullen waarschijnlijk nogal wat teams in de degradatiestrijd verwikkeld raken. Te beginnen met de drie gepromoveerde clubs, UD Almeria, Real Valladolid en Girona FC. De Catalanen, die vorig seizoen als zesde (!) eindigden in de Secunda Division, dankten hun promotie aan een perfect uitgevoerde play-off. De 35-jarige Cristhian Stuani zal al zijn ervaring moeten inzetten om zijn ploeggenoten mee op sleeptouw te nemen en om een degradatie te vermijden.

Cádiz CF, Getafe CF en Real Mallorca, dat vorig seizoen tot op één punt van de degradatie strandde, zullen ook op hun hoede moeten zijn. De club van de Balearen, die hun goudhaantje Takefusa Kubo naar Real Sociedad zagen vertrekken, hebben niet geaarzeld om tijdens de zomermercato te investeren om hetzelfde scenario als dat van vorig seizoen te vermijden. Vedat Muriqi, over wie het gerucht ging dat hij naar Club Brugge zou verhuizen, heeft er een contract tot 2027 getekend - de Kosovaar speelde er al zes maanden op uitleenbasis. Getafe FC, nog een club uit de hoofdstad, heeft ook de geldbuidel opengetrokken om de al op uitleenbasis verhuurde Real Madrid-spits Borja Mayoral definitief voor 10 miljoen euro binnen te halen. Hoe je het ook draait of keert, de strijd om een Europees ticket zal net zo hard zijn als die om uit de degradatiezone te blijven.

De eerste speeldag in La Liga op Eleven Sports:

Vrijdag 12 augustus

Zaterdag 13 augustus

Zondag 14 augustus

Maandag 15 augustus

  • Getafe CF - Atlético Madrid (vanaf 19u30 op Eleven 2)

Volg het hele seizoen het beste van La Liga op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top