Hoe 'Black Swan' bijna fataal werd voor Natalie Portman

Films | Het verhaal van 'Het Zwanenmeer' klinkt iedereen vast bekend in de oren, al kennen we het dan vooral uit de prachtige balletvoorstellingen. Twaalf jaar geleden kwam 'Black Swan' uit, een film die zijn inspiratie haalt bij het zwanenverhaal, maar toch een pak donkerder is. Zo duister zelf dat hoofdrolspeelster Natalie Portman er bijna aan ten onder ging. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2010 besloot regisseur Darren Aronofsky een nieuwe wending te geven aan het bekende verhaal van 'Het Zwanenmeer'. De uitkomst? Een duistere pyschologische thriller die volledige in teken staat van de harde en competitieve balletwereld en het donkere kantje van 'Het Zwanenmeer'.

Het verhaal neemt je mee in het leven van Nina, een ballerina die zo gepassioneerd is door dansen dat het elk facet van haar leven beheerst. Wanneer de artistiek directeur van het gezelschap besluit om zijn prima ballerina te vervangen voor hun openingsproductie van 'Het Zwanenmeer', is Nina zijn eerste keuze. Al komt nieuwkomer Lily roet in het eten gooien, want hoewel Nina perfect is voor de rol van de Witte Zwaan, is zij de juiste keuze voor de Zwarte Zwaan. Terwijl de rivaliteit tussen de twee danseressen verandert in een verwrongen vriendschap, begint Nina's donkere kant naar boven te komen.

Nina en Lily worden gespeeld door respectievelijk Natalie Portman en Mila Kunis, terwijl de rol van de artistiek directeur naar Vincent Cassel gaat. 'Black Swan' ging in première als openingsfilm op het 67e Internationale Filmfestival van Venetië op 1 september 2010, en kreeg lovende kritieken. De film kreeg vijf nominaties voor de 83e Academy Awards en Portman won er de Oscar voor Beste Actrice. De actrice won dezelfde prijs tijdens de 68e Golden Globe Awards én in 2021 werd Portmans optreden opgenomen in The New Yorkers lijst van de beste filmprestaties van de 21e eeuw.

Bijna fataal

Natalie Portman kon dus op veel lof rekenen voor haar rol en maar goed ook. De actrice ging namelijk tot het uiterste om haar personage neer te zetten. Portman vertelde in meerdere interviews hoe uitdagend het was om de ambitieuze ballerina te spelen. Terwijl de actrice zelf al tenger is, moest ze 9 kilogram afvallen voor de rol. Hoewel ze duidelijk uitgehongerd was, werd er nog steeds van haar verwacht dat ze elke dag ballet trainde. De werkdagen konden oplopen tot 16 uur en het proces werd uiteindelijk een gevaar voor Portmans gezondheid.

Tijdens het filmen leefde Portman alleen van wortels en amandelen en begon ze echt te veranderen in haar personage, Nina Sayers. Hoewel ze niet van plan was om method acting toe te passen in de film, gebeurde het plots toch. "Het was de eerste keer dat ik begreep hoe je zo in een rol kan opgaan dat het je naar beneden haalt", vertelde ze aan Entertainment Weekly.

Portmans toewijding aan de rol was zo ondraaglijk dat de actrice dacht dat ze zou sterven. Niet alleen moest ze voor en na het werk trainen, maar overdag danste ze urenlang ondanks alle blessures die ze opliep. "Maar het was niet het einde van de wereld", zei ze. "Echte dansers dansen met zulke ongelooflijke blessures dat je het niet eens zou geloven. Het is een nachtmerrie voor ze om vervangen te worden als ze eenmaal de top hebben bereikt." Diezelfde toewijding heeft Natalie Portman toch maar mooi een Oscar opgeleverd.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top