Analyse Club NXT (CPL): stevige make-over tegenover vorige 1B-passage

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we Club NXT onder de loep.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na een leerrijk jaar in 1B moest Club NXT vorig seizoen plots terug naar de hoogste beloftencompetitie om daar te gaan strijden voor een plekje in... 1B. De Bruggelingen hadden daar meer moeite mee dan verwacht en moesten vrij lang wachten op zekerheid over een eindklassering in de top 4.

Uiteindelijk eindigde Club NXT derde, op ruime afstand van kampioen KRC Genk (Jong Genk) en vicekampioen RSC Anderlecht (RSCA Futures).

Make-over

Het Club NXT dat straks terugkeert in de Challenger Pro League lijkt niet veel meer op de ploeg die de reeks nu zo'n anderhalf jaar geleden verliet. Sterkhouders als De Cuyper, Van der Brempt, Van Den Keybus, Baeten, Fuakala en Blomme zwermden uit naar andere clubs en jonge talenten als als Sandra, Hautekiet en Audoor stroomden door naar de A-kern (wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze niet in actie kunnen komen bij Club NXT).

Met de Japanner Homma en de Denen Foss en Lund Jensen kwam er wat jong talent bij vanuit het buitenland, maar de opvallendste inkomende transfers waren natuurlijk die van Lennart Mertens (vorig jaar vicetopschutter in 1B bij Deinze) en William Simba (Moeskroen). Zij moeten de jonge bende van Club NXT mee sturen in de hernieuwde Challenger Pro League.

Ook in de dugout veranderde er wat. Coach Rik De Mil werd eveneens doorgeschoven naar de A-kern en Nicky Hayen werd uit Wales weggehaald om de nieuwe T1 te worden op Schiervelde (waar Club NXT haar thuisduels zal spelen).

Degelijke resultaten

Tijdens de oefencampagne was het nog wat zoeken voor de nieuwe coach en de samengestelde groep. Maar toch stonden de youngsters hun mannetje tegen de 'volwassen' teams. Wervik werd wel met 3-0 aan de kant gezet (met onder meer twee goals van Mertens), maar Jong PSV bleek dan weer een maatje te sterk (1-2 verlies).

Eerder deze week werd er dan wel weer gewonnen van tweedenationaler Oudenaarde. De Bruggelingen wonnen met het kleinste verschil dankzij een goal van Homma.

Ervaring kan helpen

Hoe ze straks gaan presteren tegen de profteams, is nog wat koffiedik kijken. Maar Club NXT heeft wel als enige beloftenploeg het voordeel dat het dit allemaal al eens mee heeft gemaakt.

Die ervaring kan de kwalitatieve kloof op Jong Genk en RSCA Futures plots een pak kleiner maken; al zal het voor veel van de jongere spelers toch weer even wennen zijn aan de manier van spelen in 1B. Afwachten of er bij de jonge garde van zestien-, zeventienjarige spelers een nieuwe De Ketelaere, De Cuyper of Van Den Keybus bij zal zitten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top