Wie bedwingt de Alto del Castillo in de openingsrit van de Ronde van Burgos?

Wielersport | Zoals de traditie het wil, is de Ronde van Burgos voor veel renners de laatste voorbereiding op de Ronde van Spanje. De eerste etappe van deze 44ste editie wordt wellicht een prooi voor de sterkste puncher.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Ronde van Burgos, de laatste grote rittenkoers voor de start van de Ronde van Spanje, begint op dinsdag 2 augustus. Zoals elk jaar zullen grote namen als João Almeida, Vincenzo Nibali, Jay Hindley of Alejandro Valverde hier hun laatste pedaalslagen geven om hun vorm te testen voor de derde en laatste grote ronde van het seizoen.

De organisatie van de Spaanse koers heeft het beproefde recept dat al vele jaren succesvol is, behouden. De eerste etappe is een 157 kilometer lange lus rond Burgos. De start vindt plaats in het hart van de stad, voor de prachtige kathedraal van Santa Maria, die sinds jaar en dag een bekend herkenningspunt is.

Het peloton zal zich eerst naar het noorden van de provincie begeven, waar het één van de enige twee klimmen van de etappe te wachten staat. De Alto de Altotero, een klim van de eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 km, is een echte kuitenbijter, ook al wordt hij pas na ongeveer 70 km beklommen.

Wie volgt Planckaert op?

De renners rijden dan terug naar Burgos, waar ze eerst de gebruikelijke Alto del Castillo zullen bestijgen, een klim van derde categorie van ongeveer 1 km met een gemiddeld stijgingspercentage van iets meer dan 5% in het hart van de stad. Ruim tien kilometer later, op de top van deze klim, zal de ritzege beslist worden.

Vorig jaar mocht de Belg Edward Planckaert er juichen, na Felix Großschartner (2020) en Giacomo Nizzolo (2019). Een palmares dat aantoont dat deze klim geschikt is voor verschillende types renners, ook al zijn het vooral de punchers die in deze openingsrit in het voordeel zijn.

Volg de Ronde van Burgos van 2 tot 6 augustus exclusief op Pickx+ Sports 2, beschikbaar in de Pickx Sports-optie van Proximus. De hoogtepunten van alle etappes kan je herbekijken pickx.be of via de VOD-catalogus op tv voor Proximus-abonnees.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top