Alweer een zware dag in de Ronde van Polen

Wielersport | Zal een uitgedund peloton sprinten om de overwinning? Of haalt de kopgroep het tot aan de finish? De vierde etappe in de Ronde van Polen belooft opnieuw erg zwaar en onvoorspelbaar te worden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na de (zeer) lange derde etappe die moest uitmaken welke renners al dan niet voor het eindklassement zouden strijden, krijgen de renners dinsdag niet echt de kans om even te herstellen. Het is bijna nooit vlak in de etappe van  Lesko naar Sanok door de bergen van Sanocko-Turczanskie. De rit is 179 kilometer lang en ligt bezaaid met heuvels en bergen, sommige geklasseerd, andere dan weer niet. In totaal moet het peloton zo’n 3.000 hoogtemeters overbruggen.

In totaal zijn er drie beklimmingen van tweede categorie. De Gmina Czarna (3,9 km bij 6,2%), Hotel Arlamow (1,7 km bij 6,5%) en Leszczawa (4,6 km bij 5%) liggen verspreid over de hele etappe, maar toch is die laatste beklimming nog niet de laatste beproeving voor de renners. Op zo’n twintig kilometer van de finish moeten ze nog over een klim van iets minder dan vijf kilometer. Daarna volgt nog een lange afdaling naar Sanok. 

Een lastige finale

Het laatste onderdeel van de etappe is erg bochtig en gaat door de straten van Sanok. De laatste 500 meter is op maat gemaakt voor de punchers van het peloton, aangezien de finish tot 8 procent kan oplopen. We kunnen ons dus verwachten aan een nerveuze strijd om posities in het laatste deel van de wedstrijd, want het is cruciaal voor de renners om vanop een goede plaats de laatste meters in te gaan. De knechten van de sprinters zullen alles uit hun kast moeten halen om te voorkomen dat er zich in de laatste hectometers nog een ontsnapping vormt. 

Ook voor de renners die op het eindklassement mikken, is de vierde etappe erg interessant. Ze kunnen er ongetwijfeld de koers haard maken. Zeker voor renners die niet goed kunnen tijdrijden, is de rit naar Sanok een ideale gelegenheid om concurrenten enkele seconden aan te smeren. Anderzijds lijkt een strijd tussen de favorieten onwaarschijnlijk, aangezien de laatste vijftien kilometer van de etappe relatief vlak zijn. Renners zullen er dus heel erg moeilijk het verschil kunnen maken. Bovendien moet de renner die de etappe wil winnen, steun krijgen van een sterke ploeg. Coureurs die voor het klassement rijden, gebruiken hun ploeg natuurlijk liever in de bergen. Het zou dus goed kunnen dat een groep vluchters de strijd om de etappezege in een beslissende plooi zal leggen. Een ding is zeker: de renner die zijn armen in Sanok in de lucht mag steken, zal uit het goede hout gesneden moeten zijn.

Volg de Ronde van Polen van 30 juli tot 5 augustus exclusief op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de Pickx Sports-optie van Proximus. De hoogtepunten van alle etappes kan je herbekijken pickx.be of via de VOD-catalogus op tv voor Proximus-abonnees.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top