Froukje op Suikerrock: dansbare ‘poëziepop’ die aanslaat

Festivals | Vandaag om 16u45 staat de Rotterdamse popprinses Froukje op de Main Stage van Suikerrock in Tienen. Eerder dit jaar bracht de zangeres haar EP ‘Uitzinnig’ uit. Met haar oorwurm ‘Ik Wil Dansen’ veroverde de piepjonge Froukje Veenstra de hitlijsten in Nederland én Vlaanderen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Froukje was amper 18 lentes jong toen ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter dan Ik’ opwierp als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single reflecteert op dansbare wijze over de huidige klimaatcrisis (“Happy new year / de wereld staat in de fik / en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik”) en ging viraal, waarna deuren zich openden.

Froukje (Froukje Veenstra) studeert Songwriting aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. In mei 2020 verscheen haar tweede single ‘Ik Wil Dansen’, die door het Nederlandse muziekplatform 3voor12 verkozen werd tot ‘Song van het Jaar 2021’. De melancholische doch dansbare single raakt aan relevante existentiële thema’s en staat bol van de intrigerende zanglijnen, gebracht met een natuurlijke nonchalance. Beide singles zijn in korte tijd goed voor elk meer dan een miljoen streams.

Hedendaagse poëet

“De donkere kant van het leven inspireert mij veel meer dan de rooskleurige”, verklaarde Froukje in maart 2022 tegenover Metro. “Dingen die makkelijk of heel optimistisch zijn doen mij gewoon niet zo veel. Ik grijp graag naar dingen die ik ingewikkeld of zwaar vind.”

“Froukjes tweede EP heeft eigenlijk alles wat van haar de hype maakte die ze vandaag is, alleen net dat tikkeltje uitgepuurder”, klonk de recensie van ‘Uitzinnig’ van muzieksite Dansende Beren in maart 2022. “Catchy beats, maar het zit hem op ‘Uitzinnig’ toch vooral in de poëtische teksten.”

‘Ik wil schreeuwen maar mijn stem is te zacht’, zingt Froukje op ‘Liever Met Jou’. Of: ‘Ik weet dat ik weinig praat, maar ik probeer het zonder geluid’. Wil je deze hedendaagse poëet aan het werk zien: rep je dan naar de Main Stage van Suikerrock, omstreeks 16u45.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top