One day, one goal: Nemanja Vidic scoort de enige dubbel uit zijn carrière

Sport |

Op een wilde herfstavond in 2003 scoorde de Servische legende Nemanja Vidic z’n eerste twee Europese doelpunten voor zijn club, in de UEFA Cup tegen Odense.

Na een uitleenperiode in de tweede klasse om ervaring op te doen in het seizoen 2000-2001, keerde de jonge Nemanja Vidic terug naar Rode Ster Belgrado om er te proberen zijn stempel te drukken in de hoogste divisie. Het duurde niet lang vooraleer de verdediger een plaats veroverde in de basiself van de meest succesvolle club in het voormalige Joegoslavië, waar hij het zelfs tot aanvoerder schopte. Op 15 oktober 2003 speelde de inwoner van Uzice een belangrijke rol in de kwalificatie van zijn ploeg voor de tweede ronde van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Na de bescheiden Moldaven van Nistru Otaci in de eerste ronde gemakkelijk te hebben uitgeschakeld, moesten de Serviërs het opnemen tegen de Deense club OB Odense. Vidic en zijn ploeggenoten hielden het tijdens de heenwedstrijd in Scandinavië op een 2-2 gelijkspel, maar in eigen land moesten ze het verschil maken. En de wedstrijd begon op de best mogelijke manier voor de troepen van Slavoljub Muslin, die de score al in de derde minuut wisten te openen. Het werd het begin van een bijzonder spectaculaire eerste helft…

De Denen maakten in de 11de minuut gelijk, maar hun vreugde was van korte duur. De bal was nog maar een paar seconden terug in het spel toen Star een vrije trap kreeg bij de hoekpaal. Dit was het moment waarop Vidic zich liet gelden. De 21-jarige verdediger kwam hoger dan wie ook en zette zijn ploeg op voorsprong met een solide kopbal. Zijn ploeggenoot Bojan Djordjic maakte een kwartier later het derde doelpunt voor de Serviërs, maar de Denen verkleinden de achterstand vlak voor rust en maakten er 3-2 van.

Manchester United-legende

Tot een kwartier voor tijd wist niemand nog het net te vinden. Thomas Lindrup maakte gelijk voor Odense met een gelukkig afgeketst schot. De Serviërs waren zo goed als uitgeschakeld door de regel van de uitdoelpunten toen het einde van de wedstrijd naderde. Maar de verlossing kwam in de 86ste minuut, en de held was opnieuw Vidic.

In een complete herhaling van zijn eerste doelpunt, scoorde de centrum-back een tweede keer met een kopbal die de Deense doelman kansloos hat nakijken gaf. Het stadion was uitzinnig: de Denen waren voorgoed verslagen en zouden nooit meer opstaan. Vidic's eerste twee Europese doelpunten – de enige dubbele uit zijn carrière – brachten zijn club naar de tweede ronde van de competitie, die toen nog in een knock-out format met twee beurten werd gespeeld. Daar werden ze verslagen door het Noorse Rosenborg.

De tijd van Vidic in Belgrado was echter van korte duur. In de zomer van 2004 ging hij naar Spartak Moskou, waar hij anderhalf seizoen bleef, voordat hij zich met Manchester United in de Premier League stortte. Bij de Engelse club wist de robuuste Serviër zich snel op te werpen als een van de beste verdedigers ter wereld op zijn positie. Hij blijft de enige centrale verdediger die in Engeland twee keer tot speler van het seizoen werd verkozen, in 2009 en 2011. Steeds meer gehinderd door blessures, beëindigde hij zijn carrière in januari 2016 na een laatste periode bij Inter Milan.

Fan van deze serie? Blik ook terug op een van de weinige doelpunten uit de carrière van Eric Abidal.