Maakt José Mourinho van AS Roma weer een titelkandidaat?

Serie A |

En wat als AS Roma komend seizoen voor de grote verrassing zorgt in Italië? Het zou zomaar kunnen, want sinds de komst van José Mourinho lijkt de Romeinse trots weer op het juiste spoor. Volgt na de triomf in de Conference League afgelopen seizoen nu ook de scudetto?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dankzij het tactische genie van José Mourinho wist AS Roma enkele maanden geleden een eerste Europese trofee in meer dan 60 jaar te pakken (in 1961 was dat nog de Beker de Jaarbeurssteden). Voor de Romeinse club eindelijk weer een gloriemoment op het internationale toneel. Met de komst van de Portugese coach vorige zomer herleeft AS Roma. Mourinho van zijn kant, voegde nog maar eens een trofee toe aan zijn palmares: als eerste coach ooit won hij drie verschillende Europabekers (CL, EL en Conference League), een realisatie die hij onlangs nog liet vereeuwigen met een tattoo.

Maar daarmee stopt het pad naar definitieve rehabilitatie niet -voor zowel Mourinho als AS Roma. Na jaren van dominantie uit het noorden van het land (eerst Juventus, de voorbije twee seizoenen met Inter en AC Milaan), wil Roma de Italiaanse scudetto eindelijk weer richting zuiden van de Laars halen. De galli-rossi wachten ondertussen al 22 jaar op een nieuwe landstitel. Deze zomermercato onderstreept op dat vlak de ambities van de club.

Dybala, de scherpschutter die ontbrak?

De knapste en ook belangrijkste slag die AS Roma op de transfermarkt deed, is de aanwerving van Paulo Dybala. De Argentijn komt transfervrij over van Juventus, waar hij einde contract was. Afgelopen seizoen was de 29-jarige spits daar nog goed voor 15 doelpunten en 6 assists in 39 wedstrijden. Niet slecht, maar ook niet wat we gewend zijn van Dybala, die afgeremd werd door blessures en mee ten onder ging bij een zwalpend Juve. Hij had een nieuwe uitdaging nodig en vindt die nu in Rome. In de Eeuwige Stad hoopt hij een tweede jeugd te beleven. Aan de zijde van de snelle en energieke Tammy Abraham zou dat moeten lukken: de twee aanvallers lijken op papier alvast heel complementair. Samen kunnen ze heel wat verdedigingen in de Serie A in de verlegenheid brengen.

Naast die bijkomende offensieve vuurkracht wist Roma ook zijn verdedigende compartiment te versterken. Zo werd het Belgisch-Servische talent Mile Svilar aangeworven als tweede doelman, strikte het met Zeki Celik een nieuwe rechtsachter en moet Nemanja Matic -die al met Mourinho samenwerkte bij Chelsea en Man U- de nodige power en ervaring toevoegen op het middenveld. Met Svilar en Matic doet Roma sowieso gouden zaken, want zij konden transfervrij gehaald worden.

De revanche van Mourinho

De grote architect van die heropbouw is zonder meer José Mourinho. The Special One was wat van z’n aura verloren na tegenvallende passages bij Manchester United en vooral Tottenham. Bij AS Roma vindt hij weer de juiste kleuren om te paraderen. Ondanks financiële beperkingen en dus een gelimiteerde kern wist de Portugese coach toch het maximum uit de mogelijkheden te halen.

Het is in zulke omstandigheden dat de Portugees het best rendeert. Bij Man U won hij de Europa League nadat snel duidelijk werd dat de kwaliteiten ontbraken om in de Premier League te strijden met Man City en Liverpool. Bij FC Porto, Inter Milaan en Chelsea wist hij ook telkens te verbazen. Hetzelfde lijkt hij nu te gaan doen in Rome. Na een seizoen kent hij zijn groep nu beter en kan hij dus makkelijker bijsturen qua rekrutering. Dybala mag in die zin gezien worden als een aankoop van de coach. Dat moet vonken geven!

Genoeg vonken om aan het einde van dit seizoen voor vuurwerk te zorgen met een landstitel? Vorig seizoen eindigden de Romeinen zesde, op 23 punten van de uiteindelijke kampioen AC Milan. Dat is veel, maar hetzelfde gold voor Inter en Juventus enkele jaren geleden, waarna de Interisti toch maar mooi de titel pakten in 2021. Als er één man is die gelooft dat zo’n wederopstanding opnieuw mogelijk is, dan wel José Mourinho. The Special One voor iets.

Volg het beste uit de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top