One day, one goal: Xabi Alonso slaat Mestalla met verstomming

La Liga | Xabi Alonso was een bijzonder sierlijke middenvelder die een prachtige carrière kende. Hij scoorde echter niet al te vaak, maar in 2004 liet hij zich opmerken met een prachtige treffer tegen Valencia. Een doelpunt om van te smullen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 18 april 2004 moest Real Sociedad op bezoek gaan in het Mestalla-stadion van Valencia. De partij zat lange tijd op slot, maar na 65 minuten brak Xabi Alonso de partij open. De middenvelder kreeg de bal al botsend voor zijn voeten net buiten het strafschopgebied en elke voetballer zou op zo een moment een poging op doel wagen. De middenvelder raakte de bal enorm goed en Santiago Cañizares was volstrekt kansloos en zag het leer achter hem enig mooi in doel vallen. Een geweldig doelpunt van Alonso, die in zijn carrière 43 keer scoorde in 695 matchen. Deze treffer zal hij zeker niet vergeten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 2-2.

Prachtige carrière

De middenvelder was toen 22 jaar en stond al een tijdje te boek als een groot talent. In 2004 haalde Liverpool hem voor 16 miljoen euro weg bij Real Sociedad en in Engeland werd hij een smaakmaker bij de Engelse topclub. Hij won er de Champions League, de Europese Supercup, de FA Cup en twee keer de Engelse Supercup. Na vijf seizoenen besloot Real Madrid hem voor 34,5 miljoen euro terug te halen naar Spanje en in Madrid vulde hij zijn palmares met een Spaanse titel, de Champions League, de Europese Supercup, twee Spaanse bekers en ook een Spaanse Supercup.

Op zijn 33ste, en na vijf seizoenen Real Madrid, versierde hij voor 9 miljoen euro nog een toptransfer richting Bayern München. Daar hing hij, na het winnen van drie landstitels, in 2017, op 35-jarige leeftijd, de schoenen aan de haak. Alonso speelde ook 114 keer voor Spanje, waarmee hij het WK en twee keer het EK won. Een carrière om ‘u’ tegen te zeggen.

Geen Club Brugge

Na een jaar een sabbatical te hebben genomen, trok Real Madrid hem in 2018 aan als jeugdtrainer. Alonso bleef niet lang bij de Koninklijke, want Real Sociedad bood hem een betere functie aan door er trainer te worden van het tweede elftal. Daar was hij drie jaar coach en sinds afgelopen zomer is hij een vrije trainer.

De voormalige middenvelder wil het als hoofdtrainer proberen op het allerhoogste niveau en zijn naam deed in januari de ronde als mogelijke opvolger van Philippe Clement bij Club Brugge, maar ze kozen voor Alfred Schreuder. Na het vertrek van de Nederlander naar Ajax dook de naam van de Spanjaard weer op in de geruchtenmolen, maar de landskampioen koos uiteindelijk voor Carl Hoefkens. Voor Alonso is het dus nog even wachten op zijn volgende club.

Fan van onze serie? Herbeleef het eerste doelpunt van Virgil van Dijk op het allerhoogste niveau.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top