Karakter en spijt voor Red Flames op EK in openingswedstrijd tegen Ijsland

Sport | De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg heeft haar EK geopend met een gelijkspel tegen Ijsland in groep D. Na de match overheerste bij de Red Flames een gemengd gevoel tussen een goed punt en een gemiste overwinning.

Het Academy Stadium in Manchester was het toneel voor de ouverture. België kwam snel na de rust op achterstand door toedoen van Thorvaldsdottir, maar Vanhaevermaet slaagde erin een punt uit de brand te slepen met een omgezette strafschop. Na de gelijkmaker kregen beide naties tevergeefs nog voldoende kansen op de overwinning.

"Het is dubbel. We hadden deze partij zowel kunnen winnen als verliezen. Achteraf denk ik dat het geen slecht resultaat is, al hadden we graag gewonnen om onszelf een voorsprong te geven voor de volgende wedstrijd", gaf de doelpuntenmaakster te kennen aan de RTBF.

Vuur pas aangewakkerd na achterstand

In de eerste helft hadden de Ijslandse dames de bovenhand. Met een toegekende penalty kreeg Thorvaldsdottir een uitgelezen kans op de voorsprong, maar doelvrouw Evrard eiste de hoofdrol op met een belangrijke save. Het was niet de enige keer dat ze de meubelen redde. "Het was een voorzichtige start en erna werden we agressiever. Door de stress misten we misschien onze start", ging Vanhaevermaet verder.

Gelukkig werden de Belgen na de achterstand gedwongen om het spel te maken. Ze creëerden een pak kansen, met name via Tessa Wullaert. "In de tweede helft hadden we geen andere keuze dan naar voren te spelen. We deden het en kregen mogelijkheden. Dat is ook wat we moeten doen in de toekomst", verklaarde de kapitein.

Franse reus

Voor de Duivelinnen was het vooral belangrijk om de eerste match niet te verliezen om zo de hoop op kwalificatie voor de laatste 16 levend te houden. In de andere confrontatie in groep D maakte Frankrijk korte metten met Italië. Het triomfeerde met ruime 5-1 cijfers en bevestigde zo haar status als groeps- en toernooifavoriet.

Donderdag neemt België het zelf op tegen Frankrijk en volgens Wullaert moeten de Flames niet noodzakelijk uitgaan van een nederlaag. "Het is 50/50, een team moet winnen. Of misschien is het 33%. Vanaf morgen concentreren we ons op Frankrijk", besloot Wullaert.

De wedstrijden van het EK 2022 zijn te volgen via Sporza, Pickx.be of de app van Proximus Pickx. Via TV Replay kan je tot 36 uur met uitstel bekijken indien gewenst, of tot 7 dagen later via de site of de app!