Pickx @ the festivals: de onweerstaanbare dj-kunsten van Amelie Lens

Festivals | Een XXL-editie van Dour staat voor de deur, en op de moddervette line-up blinkt een rastalent van eigen bodem: onze eigenste Amelie Lens transformeert De Balzaal donderdag vanaf 1u in een knetterende dansvloer. De Antwerpse, zowel dj als producer, groeide de afgelopen jaren uit tot een artiest van internationale allure. Het wordt al haar vijfde passage op Dour, en – naar we vermoeden – beslist niet haar laatste.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amelie Lens staat anno 2022 te boek als één van de meest gerespecteerde techno-artiesten in het internationale circuit. Door haar aanstekelijke energie en krachtige technosets trekken clubs en festivals over de hele wereld aan haar mouw. De 32-jarige Belgische vertegenwoordigt de nieuwe generatie vrouwelijke dj's die een nieuwe weg inslaan en met een verfrissende blik naar techno kijken.

Op een avond in 2006, op het Dour Festival nota bene, liet de tiener Amelie haar vriendengroep achter om op een podium te klimmen, waar dj's techno mixten. De jonge Amelie was in de ban van de snelle, bezwerende en krachtige sound. Die nacht verloor ze haar hart aan het genre. Nadien zou ze jarenlang heel België rondreizen om in haar eentje techno-optredens bij te wonen.

Ondanks haar voorliefde voor techno stortte Amelie zich eerst op een carrière als internationaal model. Op haar vijftiende ondertekende ze een contract bij Dominique Models. Als model heeft ze gewerkt met enkele van de grootste namen in de mode, waaronder Jean-Paul Gaultier en wereldberoemde merken als Levi's en H&M International.

Eigen technolabel

In 2014 gaf ze haar carrière in de modewereld op en werd dj onder de naam Renee. Ze draaide aanvankelijk voornamelijk minimalistische techno met een stevige bas. De wereld leerde Amelie Lens kennen in 2016, het jaar dat ze tekende bij het Berlijnse technolabel Second State, dat ze als haar familie beschouwt. Stichtende leden Tassilo Ippenberger en Thomas Benedix vormden het duo Pan-Pot, de stuwende kracht achter haar eerste EP's, zoals ‘Let it Go Drift’ en ‘Contradiction’.

Vanaf toen ging het snel: onder impuls van Second State bracht ze in 2017 nog de single ‘Stay With Me’ en de EP’s ‘Weight Of The Land’ en ‘Nel’ uit, waarmee ze zich definitief op de wereldkaart zette. Qua stijl produceert ze een donkere mix tussen klassieke techno en futuristische minimal. Naast dj is ze producer en stampte ze het label Lenske uit de grond, bedoeld voor opkomend technotalent. Ze contracteerde Belgische en Franstalige producers, waaronder dj Farrago, de artiestennaam van haar levenspartner Sam Deliaert, Milo Spykers en de Parijse Airod.

Het succes van haar eerste EXHALE-feesten (een verwijzing naar de titel van haar allereerste geproduceerde tracks) in Londen, Amsterdam, Parijs en Madrid is te danken aan haar bekendheid. Maar ook en vooral aan het concept: een feest dat volledig in het teken staat van techno.

Kortom: Amelie Lens is één van de meest fonkelende exportproducten die ons landje rijk is. Op Dour zal Amelie Lens wellicht vanop een roze wolk draaien, want ze stapte onlangs in het Italiaanse Toscane in het huwelijksbootje met haar partner Sam. De twee dj's vormden al zo'n veertien jaar een koppel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top