De Niro en Pacino's cultconfrontatie in 'Heat' werd niet gerepeteerd

Films |

Nu het vervolg op 'Heat' in productie gaat, blikt Proximus Pickx terug op de cultscène uit de film. In die bewuste scène ontmoeten de gangster Neil McCauley (Robert De Niro) en detective Vincent Hanna (Al Pacino) elkaar in een restaurant, een ontmoeting die uitdraait op een memorabele persoonlijke confrontatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na Brian De Palma's 'Carlito’s Way' (1993) koos Al Pacino twee jaar later opnieuw voor een misdaaddrama: 'Heat'. Deze klassieke misdaadfilm van regisseur Michael Mann vertelt het verhaal van de confrontatie tussen de leider van een bende professionele bankrovers en een politieluitenant die hem op de hielen zit. De twee mannen, respectievelijk vertolkt door Robert De Niro en Al Pacino, voeren eerst een strijd vanop afstand maar ze zien al snel dat hun privé- en beroepsleven onlosmakelijk met elkaar gaan verbonden worden.

Hoewel de film zeer goed werd ontvangen bij zijn release en het puik deed aan de kassa, is de reputatie van ‘Heat’ de laatste decennia alleen maar gegroeid, tot het punt waarop het misdaadepos nu (terecht) wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de Amerikaanse cinema.

Een confrontatie die cult is geworden

Een van de meest iconische scènes in ‘Heat’ is die waarin Robert De Niro en Al Pacino rustig gaan zitten voor een gesprek van man tot man in een poging elkaar wat beter te begrijpen, waarbij ze beiden zeggen dat ze niet zullen stoppen met wat ze aan het doen zijn en dat ze niet zullen toelaten dat de ander in de weg staat.

Het is de eerste keer dat de twee mannen elkaar ontmoeten (ze verschijnen trouwens nauwelijks samen in beeld in de film), dus Michael Mann was erop gebrand om van deze confrontatie een uitzonderlijk stukje cinema te maken. Er gingen zelfs geruchten dat Pacino en De Niro de scène niet samen opnamen, maar ervoor kozen om elk hun deel onafhankelijk te doen, gevoed door het gegeven dat Mann de acteurs louter in een shot-tegenshot filmt en ze nooit ‘samen’ in beeld brengt.

Tijdens een vertoning ter gelegenheid van de digitale remastering van de film onthulden de twee acteurs dat ze de scène wel degelijk samen hadden opgenomen. Maar Al Pacino legde ook uit dat De Niro had voorgesteld om de scène niet te repeteren. De Niro vond dat het weinig zin had, aangezien de scène relatief eenvoudig was en bijgevolg niet veel planning nodig had, en iedereen de scène zo organisch mogelijk wilde laten verlopen.

Regisseur Michael Mann lichtte verder toe: "We spraken over de scène en analyseerden ze met de acteurs, maar we hadden niets gedaan om ze samen te repeteren. Eenmaal in het restaurant wilde ik de scène zo natuurlijk mogelijk houden, dus plaatste ik drie camera's om de scène vanuit verschillende standpunten te kunnen filmen, en het grootste deel van de uiteindelijke scène komt uit één take."

Vervolg op komst

Bijna drie decennia later is er een vervolg in de maak. Michael Mann heeft gezegd dat hij dat zal regisseren. Het verhaal is gebaseerd op ‘Heat 2’, een roman die Mann samen met Meg Gardiner schreef en die deze zomer moet uitkomen. Al Pacino en Robert De Niro zouden hun rollen echter niet hernemen, aangezien het verhaal zich afspeelt vóór de gebeurtenissen van 'Heat', net als bijvoorbeeld in 'The Godfather Part 2'. Toen Pacino werd gevraagd wie detective Hanna zou kunnen spelen in het vervolg, deed hij een suggestie die zeer goed werd ontvangen: Timothée Chalamet! Maar we zullen dus moeten afwachten...

Wil je dit meesterwerk nog eens zien? Ontdek ‘Heat' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top