Sporza-journaliste Hermien Vanbeveren: ‘Ik hoop dat de Red Flames stappen hebben gezet in de duels tegen de grotere landen’

Red Flames |

Voor Sporza nestelt journaliste Hermien Vanbeveren zich al enkele jaren in het spoor van onze Red Flames. Zo was ze erbij op het vorige EK in Nederland en is dat ook nu weer het geval in Engeland, alwaar ze de wedstrijden van de Flames van radiocommentaar zal voorzien en ook een dagelijks omkaderingsprogramma mee vorm geeft. De ideale persoon dus om eens te polsen naar de EK-temperatuur in het Belgische kamp.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Hermien, we bellen jou niet ver van Wigan, waar het basecamp ligt van de Red Flames tijdens dit EK. Voel je dat de focus, of de nervositeit, daar toeneemt bij de Belgen?

“Wel, we zijn hier zelf nog maar net, dus dat is moeilijk concreet te beantwoorden. Maar je merkt alleszins dat er een nieuwe fase is aangebroken. Dat de oefencampagne één deel was en dat nu deel twee aanvangt. Het was een lange aanloop naar dit EK en die was aanvankelijk toch vrij los. Zelf bekeken ze dat ook zo: pas in Engeland begint het echt.”

Merk je een verschil met de sfeer en beleving bij het vorige EK?

“Ja, toch wel. Het vorige EK was in Nederland, wij reden gewoon op en af naar huis. Dat was dus een ander gevoel dan nu het Kanaal over te steken en echt die buitenlandse sfeer te proeven. Bovendien merk je toch dat het allemaal meer leeft dan de vorige editie vijf jaar geleden, vooral dan naar media-aandacht. In België moet dat nog wat loskomen heb ik de indruk, wat veel zal afhangen van de prestaties van de Flames zelf. In ieder geval zie je wel dat vanuit de voetbalbond nu ook nog meer initiatief werd genomen om promotie te maken. Ik vind het bijvoorbeeld een heel goede zet om eigen truitjes te creëren, symbolisch toch belangrijk. De staf rond de Flames is ook nog veel uitgebreider dan op het vorige EK, even talrijk als bij de Rode Duivels.”

Is het voor de media moeilijker of makkelijker geworden om te werken?

“Goh, op een EK valt dat sowieso onder de vlag van UEFA, dus dat is allemaal professioneel georganiseerd. Dat was op het vorige EK niet anders. Je kan met alle vragen bij UEFA-vertegenwoordigers terecht, maar ze houden ook strikte controle. Het valt mij wel op dat de Flames nu zelf meer van sociale media gebruik maken en daar actief op zijn. Algemeen hoor, niet enkel de nieuwe jongeren in de kern. Iedereen is mee geëvolueerd. Maar voor de pers blijven ze wel toegankelijk, het zijn nog niet de Rode Duivels.”

Uitkijken naar Frankrijk

Wat mogen we verwachten van onze Belgische voetbalvrouwen?

“Ik vind dat we in een moeilijke groep zitten. Frankrijk is incontournable, een favoriet voor de eindzege, maar met IJsland en Italië krijg je daarnaast toch ook twee stevige tegenstanders. Ploegen die België wel aankan… als ze op hun best zijn. Die eerste poulematch tegen IJsland wordt cruciaal, ook naar enthousiasme en sfeer in de groep toe. Als je ambitie is om de tweede ronde te bereiken, moet je die eerste match eigenlijk winnen.”

“Maar los van de resultaten ben ik benieuwd om te zien of de Flames stappen hebben gezet tegenover de zwaardere tegenstanders, genre Frankrijk. We weten dat ze in het verleden vaak vlot wonnen van de ‘kleinere’ ploegen, maar dat ze het lieten afweten wanneer de tegenstand potiger werd. Die twijfel heeft de voorbije oefencampagne naar dit EK alleszins niet weggenomen. De speelsters zelf gaven aan dat dat ook met trainingsarbeid te maken had en dat je dat binnen het grotere geheel moest zien. Die excuses vallen nu wel weg. Want dat je verliest tegen die toplanden is uiteraard geen schande, maar dat je er helemaal niet aan te pas komt, stemt toch wel tot nadenken. Zoals in onze laatste serieuze interland in de WK-kwalificaties, tegen Noorwegen, daar verloren de Flames kansloos met 4-0. Ik hoop dat we daarin stappen hebben gezet.”

Waar kijk je persoonlijk naar uit op dit EK?

“Verschillende zaken. De algemene sfeer in de eerste plaats, Engeland is een echt voetballand en hun ploeg geldt ook als favoriet voor de eindzege. Er wordt in grote stadions gespeeld, zoals Old Trafford of Wembley -waar de finale plaatsvindt. Sportief kijk ik ernaar uit om de toplanden eens live aan het werk te zien. Zoals Frankrijk, een ploeg die bestaat uit allemaal topspeelsters die halve finale of finale Champions League speelden. Als de sfeer binnen hun team optimaal blijft, zal er weinig tegen hen in te brengen zijn. Engeland en Zweden zijn in mijn ogen ook favoriet, maar die zal ik misschien niet live te zien krijgen -tenzij de Flames ver geraken. Nederland, Noorwegen en Duitsland zijn outsiders. Wel jammer dat Alexia Putellas van Spanje geblesseerd forfait diende te geven, want zij moest als kersverse Gouden Bal-winnares toch een van de blikvangers van dit toernooi worden.”

Sporza investeert stevig in dit EK, is dit volgens jou het begin van een tijdperk waarin vrouwenvoetbal echt serieus wordt genomen?

“Dat mag ik hopen. Maar ik zou het toch geen begin noemen, want ook op het vorige EK in Nederland zond Sporza alle wedstrijden rechtstreeks uit en waren er omkaderingsprogramma’s. Zoveel verschil is er niet met nu. Alleen is dat door corona ondertussen alweer 5 jaar geleden, en dus misschien wat vergeten. Het hielp ook niet dat de Flames er in 2019 niet bij waren op het succesvolle WK in Frankrijk, waardoor die positieve spiraal na dat EK van 2017 wat doorbroken werd. Goede prestaties van de Flames op dit EK kunnen dat snel weer aanzwengelen. Ik denk dat we stilaan kunnen spreken van een EK voetbal, zonder daarbij het woord vrouwen te moeten vermelden. Wat mij alleen maar logisch lijkt.”

Bekijk België - IJsland op zondag 10 juli vanaf 17u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Sporza zendt trouwens alle wedstrijden van dit EK uit en op Sporza-radio (Radio 1) kan je ook afstemmen om de wedstrijden van de Red Flames rechtstreeks te volgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top