'Scary Movie': de parodische cultfilm wordt 22 jaar!

Films | In het jaar 2000 ontdekte de wereld 'Scary Movie'. Deze komedie, die eigenlijk een parodie is van een heleboel (horror)films, werd niet warm onthaald door critici, maar bleek een daverend succes bij het grote publiek. Zo hard dat de film en zijn vervolgen cult zijn geworden. Proximus Pickx vertelt je meer.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De kans dat je nog nooit gehoord hebt van 'Scary Movie' is eerder klein. De eerste film van de franchise kwam uit in het jaar 2000 en volgt het verhaal van een groep studenten die op Halloweenavond per ongeluk een man aanrijden. Ze besluiten om het ongeluk geheim te houden, maar een jaar later wordt het zestal achterna gezeten door een gemaskerde seriemoordenaar, die wrede spelletjes met hen wil spelen. Het begint bij de brute moord op Drew Decker en het duurt niet lang voor de moordenaar achter de rest van de groep aan gaat. De vrienden zetten alles op alles om te overleven, maar de moordenaar geeft niet makkelijk op; hij heeft namelijk een behoorlijk grote kennis op het gebied van horrorfilms.

'Scary Movie' is een parodie op horrorfilms en doet je dus eerder lachen dan huiveren. Het script doet denken aan 'Scream' van Wes Craven, maar ook aan 'I Know What You Did Last Summer', een andere horrorklassieker uit de jaren 90. Maar dat zijn niet de enige films en series die als inspiratie dienden. Je ziet namelijk ook stukken van 'Holloween', 'The Shining', 'The Usual Suspects', 'The Sixth Sense', 'The Blair Witch Project' en 'The Matrix' terugkeren.

De humor van de broers Wayans is vaak een beetje platvoers en een tikkeltje vulgair, maar ondanks dat zijn de films door de jaren heen populair gebleven. Je herinnert je vast de beroemde politieagent Doofy en zijn stofzuiger, of de uitspraak "Wazaaah". Uiteindelijk heeft de film wereldwijd 278 miljoen dollar opgebracht met een budget van 19 miljoen dollar. Er werden nog vier andere 'Scary Movies' uitgebracht, maar geen van hen slaagde erin het succes van het origineel te evenaren.

De gebroeders Wayans

De franchise werd ontwikkeld door Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans en Marlon Wayans, die de eerste twee films schreven en regisseerden. Ze staan bekend om hun regie van en hoofdrollen in een aantal zotte komedies, waaronder 'White Chicks'.

Onlangs onthulde Marlon Wayans waar zijn personage Shorty in 'Scary Movie' vandaan kwam. Het marihuana verslaafde personage is eigenlijk gebaseerd op een vriend van hem met dezelfde naam. Shorty was niet zo blij toen hij ontdekte dat Marlon zijn personage op hem had gebaseerd, maar eens hij de film had gezien, moest hij toegeven dat hij het wel hilarisch vond.  

Ontdek ‘Scary Movie’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top