Pickx @ the festivals: De evolutie van Tyler, the Creator

Les Ardentes | Een van de grootste namen op de affiche van Les Ardentes dit weekend is de Amerikaanse rapper, zanger, modeontwerper, producer en acteur Tyler, the Creator (vrijdag om 23u30 op het podium Phoenix). De 31-jarige Tyler Gregory Okonma draait intussen al zo’n 15 jaar mee in de hiphopwereld en kende in die tijd veel verschillende gedaantes. Een overzicht van een carrière vol innovatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste keer dat de naam Tyler, the Creator in de wandelgangen van de hiphopwereld te horen was, was in 2007. De toen nog maar 16 jaar oude Tyler had samen met enkele vrienden in zijn thuisstad Los Angeles het hiphopcollectief Odd Future opgericht. Later zouden nog enkele bekende namen uit het collectief voortkomen, zoals de gelauwerde rapper en zanger Frank Ocean. Odd Future werd gekenmerkt als een groep tieners die zich boven alles goed amuseerden en naar elk optreden het gevoel van een punkoptreden brachten. Stagediven, moshpits, af en toe wat schokkend gedrag: het was hen allemaal niet vreemd. Hun eerste mixtape, ‘The Odd Future Tape’ uit 2008, scoorde goed en met hun releases uit 2010 en 2012 werden ze steeds groter.

Wat de mannen van Odd Future nog meer bekendheid gaf, was het feit dat ze in 2012 hun eigen televisieprogramma kregen op de comedyzender Adult Swim. ‘Loiter Squad’, dat twee jaar op de buis was, was een mengeling van komische sketches en pranks, geproduceerd door het team achter ‘Jackass’.

Donkere therapie

In 2009 al zette Tyler ook zijn eerste stappen als soloartiest. Zijn eerste worp, ‘Bastard’, was chaotisch, donker, deprimerend en therapeutisch. Tyler structureerde, zoals hij later nog enkele keren zou doen, enkele nummers als een gesprek tussen hem en zijn fictieve therapeut, Dr. TC. Zo gaf hij een inkijk in zijn psyche. En die kon gerust verknipt genoemd worden. Op de vervolgplaat ‘Goblin’ (2011), die gezien wordt als zijn doorbraakalbum, gaat Tyler nog meer de donkere kant op. Hij fantaseert over het vermoorden van al zijn Odd Future-collega’s en rapt homofobisch en vrouwonvriendelijk. In de videoclip voor ‘Yonkers’ eet hij een levende kakkerlak, waarna hij die weer uitbraakt. Tyler liet intussen optekenen dat hij niet meer achter veel van de teksten uit ‘Goblin’ staat.

Met het album ‘Wolf’ (2013) sloot hij dat donkere hoofdstuk grotendeels af. De plaat bevat de laatste verschijning van Dr. TC en behandelt onderwerpen als hoe Tyler met zijn nieuw verworven roem omgaat, maar er is ook wat meer humor in te bespeuren. Die nummers vol knipogen zouden later zijn handelsmerk worden, samen met de bijzondere kledingstijl.

Complete ommekeer

De ommekeer was compleet met het album ‘Cherry Bomb’ (2015). Het was het eerste album van Tyler dat de fans sterk verdeelde, want een aantal van hen vonden de nieuwe muziek onvolwassen, te vrolijk en te fake. Maar Tyler stond achter wat hij had gemaakt en noemde de meer lichthartige, feelgoodplaat zijn favoriete tot nu toe. Zijn geluid was geëvolueerd richting jazz-invloeden en neo-soul. Misschien in schel contrast met die evolutie richting een meer knuffelbare artiest: de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May bande Tyler uit haar land omdat hij met zijn teksten zou aanzetten tot geweld en haat tegenover homoseksuelen. Waarschijnlijk had ze ‘Cherry Bomb’ nog niet goed beluisterd.

Met de plaat ‘Flower Boy’ (2017) keerde Tyler dan weer in zichzelf om zijn meest eerlijke en breekbare werk tot nu toe af te leveren. Zijn worstelingen met seksualiteit en zijn mislukte relaties werden bezongen, maar in nummers als ‘Who dat Boy’, samen met A$AP Rocky, die zondag op Les Ardentes staat, keert ook zijn bloedlustige kant terug. De twee kanten van de rapper worden vergeleken met het verhaal van Jeckyl en Hyde.

In ’Igor’ (2019) verdwijnt de scheiding tussen Jeckyl en Hyde grotendeels. Tyler laat de twee kanten van zichzelf samenkomen in een eclectische muzikale mix. Liefdesverklaringen en donkere gedachten komen samen terwijl Tyler zijn publiek toespreekt onder een intussen iconisch geworden blonde pruik.

Op zijn nieuwste plaat ‘Call Me If You Get Lost’ (2021) spreidt Tyler zijn creativiteit helemaal tentoon. De horrorcore waar hij ooit controverse mee creëerde heeft intussen plaats gemaakt voor originele, alternatieve hiphop met een geluid dat ontleent aan jazz, r&b en soulmuziek. ‘Igor’ en ‘Call Me If You Get Lost’ leverden hem een Grammy Award op en met de nieuwste plaat won Tyler ook zijn eerste BET Hip Hop Award. Zijn fans zagen hem opgroeien van een tiener vol opgekropte woede tot een volwassen en innovatieve artiest met een goed gevoel voor humor. Op Les Ardentes zal hij een niet te missen show neerzetten.

Beleef Les Ardentes live en vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer! Bekijk de concerten in livestream vanaf 20u00 uur via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top