15 jaar na Live Earth: Hoe de roep om actie wereldwijd weerklonk
Muziek | Exact vijftien jaar geleden speelden op elf locaties over heel de wereld meer dan 150 bands en artiesten een optreden met één doel: de klimaatopwarming op de globale agenda zetten en bestrijden. Dit is het verhaal van Live Earth, een van de grootste wereldwijde evenementen ooit.
Door Proximus

Deel dit nieuws
Gewezen vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore is tegenwoordig vooral bekend als klimaatactivist. Toen hij in 2006 de documentairefilm ‘An Inconvenient Truth’ uitbracht, maakte hij van de klimaatopwarming eigenhandig een wijdverspreid thema. Velen die nog nooit over het fenomeen hadden gehoord, werden ineens met de neus op de feiten gedrukt. Naast het feit dat hij de klimaatopwarming de aandacht gaf die het probleem verdient, stelde hij ook oplossingen voor. Zijn boodschap: iedereen moet zijn steentje bijdragen om de wereld te redden. Vandaag de dag is dat algemeen geweten, maar vijftien jaar geleden was het helemaal nog niet evident.
De boodschap kwam in talloze huishoudens binnen, maar je manier van leven omgooien, doe je ook niet van de ene dag op de andere. Om de boodschap nog beter te helpen verspreiden, sloeg Gore de handen in elkaar met Kevin Wall, die de organisatie Save Our Selves had opgericht, en ngo’s als Alliance for Climate Protection. Save Our Selves, of SOS in het kort, zou de organisator worden van een van de grootste bewustwordingscampagnes die de wereld ooit gezien heeft: Live Earth. In navolging van concerten als Live Aid zouden ze de grootste pop- en rocksterren van het moment verzamelen voor een reeks concerten overal ter wereld, die ook online te volgen zouden zijn.
De bedoeling was om zo veel mogelijk mensen een petitie te laten ondertekenen, zeven beloftes om zelf acties te ondernemen. Enkele van die beloftes waren om de overheid aan te schrijven om luchtvervuiling te verminderen, om zo CO2-neutraal mogelijk te gaan leven, om bomen te planten en om bedrijven te steunen die de klimaatopwarming helpen tegengaan. Miljoenen zouden de petitie getekend hebben, waaronder hooggeplaatste politici als de Amerikaanse Nancy Pelosi, maar een exact cijfer is niet bekend.
De concerten
Na maanden plannen en enkele last minute wijzigingen van locatie (vooral in Washington kregen de organisatoren maar geen locatie te pakken) zouden de optredens op 7 juli 2007 van start gaan op elf locaties. In New Jersey stonden wereldsterren als John Mayer, Kanye West, Bon Jovi, Roger Waters en The Police op de affiche. In Londen speelden onder anderen Metallica, Beastie Boys, Foo Fighters, Madonna, The Black Eyed Peas, Red Hot Chili Peppers en John Legend. In Sydney waren John Butler, Wolfmother en Crowded House de headliners, in Johannesburg UB40. Rihanna trad op in Tokio en Lenny Kravitz in Rio de Janeiro. Hamburg kon Shakira, Snoop Dogg en Cat Stevens strikken, om er maar enkelen te noemen.
Zelden waren zoveel mensen wereldwijd verenigd voor één doel. De uitzendingen online en op televisie werden massaal bekeken. Alleen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten werd van een kijkcijferflop gesproken. Twee jaar eerder hadden bijvoorbeeld nog drie keer zoveel Britten naar het Live 8-concert gekeken op de BBC. Toch kon de concertreeks in zijn opzet gerust geslaagd genoemd worden. Niemand kon op die dag vijftien jaar geleden ontsnappen aan de boodschap: het was tijd om actie te ondernemen tegen de klimaatopwarming. Sindsdien zijn we ons alleen maar meer en meer bewust geworden van de problematiek en zijn er talloze initiatieven op poten gezet. Of die voldoende zijn, is nog maar de vraag, maar het startschot was in elk geval gegeven.

Kritiek
Live Earth was een succes in de zin dat de boodschap luid en duidelijk te horen was en de respons was overweldigend positief, maar toch was niet iedereen even opgezet met het evenement. Zo weigerden bands als The Who, Muse en Arctic Monkeys om deel te nemen. Ze noemden Live Earth “Privéjets voor Klimaatopwarming”. Als je kijkt hoe de band Razorlight zich verplaatste, kan je hen misschien wel begrijpen. Nadat de band in Londen optrad, werden ze in een grote tourbus met politie-escorte naar een luchthaven gebracht, waar ze een privéjet naar Schotland namen. Dan werden ze van de Schotse luchthaven met een helikopter naar hun volgende optreden gebracht. Volgens de organisatie waren zij een uitzondering en Razorlight beweerde dat ze hun uitstoot zouden neutraliseren door bomen te planten. Overigens: om de totale uitstoot van Live Earth te compenseren, zouden er naar schatting 100.000 bomen geplant moeten worden. Dat kan beter, en gelukkig doen veel concertorganisatoren het tegenwoordig ook beter.
Misschien nog slechter is het feit dat het niet echt duidelijk was wat er met het geld zou gebeuren dat werd opgehaald met de concerten. De organisatie Intelligent Giving, die gespecialiseerd was in het controleren van de geldstromen van goede doelen en naging welk goed doel je geld waard was, concludeerde dat niemand in de organisatie een duidelijk antwoord kon geven. Uiteindelijk zou het geld naar Alliance for Climate Protection zijn gegaan, een nonprofit van Gore die zich inzet voor klimaateducatie en het promoten van klimaatoplossingen.

Meest gelezen
-
1
Films
Ruth Beeckmans verliest alweer familielid: "Wat een mooi, vervuld leven heb je geleid"
-
2
Pukkelpop
Pickx@the festivals: ondanks opspelende demonen zal Oscar and the Wolf schitteren op Pukkelpop
-
3
Films
'Stranger Things'-actrice Millie Bobby Brown gaat naar de universiteit
-
4
Pukkelpop
Pukkelpop pakt uit met vierdelige dosis dromerige psychedelica
-
5
Series
Waarom Nathan Fielders 'The Rehearsal' geen alledaagse reality-tv is
Lees meer over Muziek
-
Pukkelpopweide moet ruimer ogen dan ooit
De Pukkelpopweide in Kiewit moet ruimer ogen dan ooit dankzij een aantal nieuwe opstellingen en terreinaanpassingen, aldus de organisatie. De boulevard doorkruist dit jaar het hele festivalterrein, van de Main Stage tot aan de Booth. Pukkelpop gaat morgen van start voor festivalgangers met een vrijdag- of combiticket.
-
Ian Curtis-muurschildering in Manchester met advertentie overschilderd
In het Northern Quarter van Manchester is een muurschildering als eerbetoon aan Ian Curtis, de gewezen zanger van Joy Division, beklad met een reclame voor het nieuwe album van Aitch. Dat melden verschillende Britse media. Rapper Aitch heeft al laten weten dat hij "dit onmiddellijk laat repareren."
-
Radio Minerva houdt gala om frequentiebehoud te vieren
De Antwerpse volkse radiozender Minerva organiseert in september een galaweekend naar aanleiding van zijn 40ste verjaardag én het feit dat de zender onlangs na tal van juridische procedures het nieuws kreeg dat hij zijn frequentie mag behouden. Het gala vindt plaats in het Hilton Hotel op de Groenplaats.
-
Pukkelpop pakt uit met vierdelige dosis dromerige psychedelica
Vanaf morgen staat de weide van Kiewit weer eivol voor vier dagen festivalplezier genaamd Pukkelpop. Op de eclectische affiche van dat festival vindt iedereen zijn gading, maar voor de fans van dromerige en psychedelische rock zullen vier namen zeker op de radar staan.
-
Pickx@the festivals: ondanks opspelende demonen zal Oscar and the Wolf schitteren op Pukkelpop
Oscar and the Wolf stond in 2016 en 2018 al op de planken van Pukkelpop met hits als 'Princess', 'Strange Entity' en 'The Game'. Vier jaar na zijn laatste passage in Kiewit is Max Colombie een nog completere artiest geworden. Proximus Pickx schetst een portret van het hitfenomeen.
-
Pukkelpop vervolledigt affiche met vier nieuwe namen
Twee dagen voor de start van het festival is de affiche van Pukkelpop compleet. De organisatie voegt nog vier nieuwe namen toe: STAKE, SLIFT, Sam De Nef en WESTHINDER. Pukkelpop kent ook drie afzeggingen met St. Panther, Starcrawler en Hot Milk.
-
In memoriam: Scott McKenzie, de stem achter het meest iconische flowerpower-lied
Exact tien jaar geleden kwam de Amerikaanse singer-songwriter Scott McKenzie te overlijden en daarom weerklonk het nummer ‘San Francisco’ wereldwijd op duizenden radiozenders. Het werd een ode aan de muzikant die met zijn lied de hele wereld wist samen te brengen en een pleitbezorger was voor peace, love and happiness. Maar wie was Scott McKenzie nu juist? En maakte hij het nummer helemaal alleen? Je leest het hier.
-
Artiest van de week: de aanstekelijke, onafhankelijke pop van Axelle
Er zijn er maar weinig die met een allereerste single kunnen verwezenlijken wat de Kortrijkse Axelle Vandeputte deed. Zij bracht in mei haar derde eigen nummer uit en zal op 28 augustus op Maanrock vast nog met heel wat nieuws op de proppen komen. Daarom lichten wij haar alvast uit als artiest van de week!
-
Amerikaanse rapper A$AP Rocky aangeklaagd voor schietpartij
Rakim Mayers, beter gekend als de Amerikaanse rapper A$AP Rocky, wordt aangeklaagd voor zijn rol in een schietpartij in november in Hollywood. Tegen hem lopen twee aanklachten voor mishandeling met een halfautomatisch vuurwapen. Dat heeft het bureau van de district attorney (vergelijkbaar met een procureur des Konings) van Los Angeles maandag bekendgemaakt.
-
Noorse Aurora brengt fantasierijke en melancholische muziek in de Marquee
Het hoeft niet allemaal fun and games te zijn tijdens Pukkelpop. Zaterdagavond kan je in Marquee kijken naar een show van de Noorse Aurora Aksnes. De singer-songwriter is slechts 26 jaar oud maar bouwde al een carrière uit om U tegen te zeggen. Vooral dankzij haar bijdrage aan de soundtrack van ‘Frozen 2’ en haar single ‘Runaway’ wordt ze gelauwerd door miljoenen volgers. Proximus Pickx vertelt je alles over deze bijzondere jongedame.
-
Eerste editie Hear Hear op Pukkelpopweide lokt ongeveer 15.000 muziekliefhebbers
Liefhebbers van indiemuziek zijn gisteren afgezakt naar de Pukkelpopweide in Kiewit bij Hasselt voor de eerste editie van het festival Hear Hear, dat om 11.00 uur van start ging. Ongeveer 15.000 festivalgangers hebben de weg naar Kiewit gevonden, meldt de organisatie van Pukkelpop. Het ging vooral om een ietwat ouder publiek. De organisatie wilde dan ook de Pukkelpopper van pakweg 25 jaar geleden naar de podia te lokken.
-
Hoe de verrijzenis van Woodstock in 1999 uitdraaide op een fiasco
Op 15 augustus 1969 om exact 15u07 kwam Richie Havens het podium van Woodstock op en was de moeder der festivals officieel begonnen. Dertig jaar later zette promotor Michael Lang, één van de breinen achter Woodstock 1969, een nieuwe editie van Woodstock op poten. Alleen lag de focus deze keer niet op flowerpower, peace & music, maar op zoveel mogelijk winst persen uit het evenement. De rampzalige gevolgen zijn het onderwerp van de nieuwe Netflix-minireeks ‘Trainwreck: Woodstock '99’.
-
Hoe John Lennon een inspiratiebron vormt voor Liam Gallagher
Deze zondag staat Liam Gallagher op het hoofdpodium van HEAR HEAR! in Kiewit. De man behoeft geen introductie meer, maar Proximus Pickx schetst alsnog een beknopt portret van de rebelse Brit.
-
Toots 100 – Metropole Orkest @ Jazz Middelheim - Festival, Antwerpen
-
Squid @ HearHear, Kiewit
-
Arch Enemy @ Alcatraz Festival
-
Balthazar @ Hear Hear, Kiewit
-
Editors @ Hear Hear, Kiewit
-
Saint Motel @ Lokerse Feesten, Lokeren
-
Louis Tomlinson @ Lokerse Feesten, Lokeren