Mo Salah scoort ook in de strijd tegen islamofobie

Premier League | Mohamed Salah heeft zijn contract bij Liverpool verlengd en strijkt voortaan het hoogste salaris op in de clubgeschiedenis. De grootverdiener drukt al meerdere jaren zijn stempel op club en stad, maar ook naast het voetbalveld heeft de 30-jarige Egyptenaar impact; hij heeft namelijk een positieve invloed op de strijd tegen islamofobie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

156 doelpunten in 254 wedstrijden. Een Premier League-titel, een Champions League-titel, drie keer topscorer in de competitie, twee keer beste speler... Salah kan bogen op indrukwekkende statistieken en een dito staat van dienst bij Liverpool. De Egyptische balkunstenaar is een publiekslieveling op Anfield, dat zweert bij zijn farao.

De impact van Liverpools rechterwinger reikt echter veel verder dan het veld en de tribunes. Studies hebben aangetoond dat de prestaties van de speler ook op sociaal vlak een gunstige invloed hebben. Een van de belangrijkste? Met zijn doelpunten helpt Salah de islamofobie in de industriestad te bestrijden.

Eigen supporterslied

Moslims werden er vaak als bedreigend beschouwd, vooral vanwege terroristische aanslagen, maar die beeldvorming is in Liverpool veranderd. De fans van The Reds hebben een liedje aan Salah gewijd, waarin ze verklaren zich te willen bekeren tot de islam om hun chouchou te eren.

"Als hij nog een paar doelpunten maakt, dan ben ik ook een moslim. Als hij goed genoeg is voor jou, is hij goed genoeg voor mij. In de moskee zitten, dat is waar ik wil zijn! Mo Salah-la-la-la, la-la-la-la-la-la-la-la", rolt vaak van de tribunes in Anfield. Het supporterslied zet de moslimreligie in een positief daglicht en helpt zo om positieve associaties op te roepen rond de islam.

Minder haatmisdrijven

Uit een studie is ook gebleken dat het beeld dat de mensen van de islam hebben is verbeterd, waardoor het aantal anti-islamitische misdrijven is gedaald. Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh hebben een daling van 16% in haatmisdrijven vastgesteld. Zij ontdekten ook dat de fans van The Reds op Twitter de helft minder anti-moslimberichten plaatsten sinds de Egyptenaar een vaste waarde is geworden bij de club.

"Hier waren de mensen over het algemeen positief over Salah, zowel op als naast het veld", zei Grant Jarvie, coauteur van de studie. Mohamed Salah heeft een positieve invloed op alle niveaus, wat van hem een buitengewone speler maakt. Het is dus te hopen dat hij nog lang op de voetbalvelden te bewonderen zal zijn.

Volg Mo Salah en Liverpool FC komend seizoen in de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top