Red Flames willen EK openen met zege tegen IJsland

Sport | Het EK kan ook voor de Red Flames van start gaan. Zij nemen het zondag om 18u op tegen IJsland. De druk ligt bij de Belgen, want een zege is een must.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op het EK spelen de Red Flames hun eerste groepswedstrijd op zondag 10 juli tegen IJsland in Manchester. Daarna volgen in groep D duels tegen Frankrijk (14 juli in Rotherham) en Italië (18 juli in Manchester). Met IJsland krijgt België het op papier zwakste elftal voor de kiezen.

Tevreden Serneels

De Belgische dames speelden voor hun EK-wedstrijd tegen IJsland vier oefenmatchen. Engeland was met 3-0 veel te sterk, Noord-Ierland werd met 4-1 verslagen, Oostenrijk won met 0-1 en tegen Luxemburg (6-1) werd een schietoefening gehouden. Bondscoach Ives Serneels was na dit vierluik best tevreden over zijn groep. “Ik heb meer dan elf speelsters die in aanmerking komen voor een basisplaats tegen IJsland. Dat maakt het voor mij niet makkelijker, want keuzes moeten gemaakt worden. Maar dit is toch vooral een goede zaak”, aldus Serneels.

België opent zijn EK in Manchester, waar het zal aantreden op het veld van Manchester City. Het zal echter niet mogen spelen in het stadion van de mannenploeg, maar wel dat van de vrouwen. Zij spelen op een bijveld waar amper 4.700 fans aanwezig kunnen zijn. Dit stadionnetje is het kleinste van allemaal op dit EK, waar er maar twee stadions zijn waar minder dan 11.000 fans aanwezig kunnen zijn. De tickets gingen zeer snel de deur uit en bij IJsland waren ze absoluut niet tevreden over het Academy Stadium van City.

IJsland boos op organisatie

"Dit is onaanvaardbaar. Dat we op trainingsvelden moeten spelen op een EK kan eigenlijk niet. Het is echt een schok. Het is niet het respect dat we verdienen. Het vrouwenvoetbal is enorm gegroeid. FC Barcelona en Real Madrid lokten onlangs nog 95.000 toeschouwers… De organisatoren waren duidelijk niet voorbereid op het feit dat ze meer dan 4.000 tickets hadden kunnen verkopen. Het is respectloos tegenover het vrouwenvoetbal, omdat het zoveel groter is dan mensen denken. Je denkt dat vrouwenvoetbal twee stappen vooruit zet, maar dan doen ze zoiets wat weer een stap achteruit is", zei de IJslandse kapitein Sarah Björk Gunnarsdottir duidelijk bij de BBC.

Voor het EK werden meer dan een half miljoen tickets verkocht, wat een teken is dat het heel erg leeft. De openingswedstrijd op Old Trafford tussen Engeland en Oostenrijk was uitverkocht, waardoor er meer dan 74.000 fans kwamen opdagen. België speelt de match tegen Frankrijk in het New York Stadium waar 11.000 fans aanwezig kunnen zijn, de match tegen Italië wordt ook afgewerkt in het Academy Stadium in Manchester.

Bekijk België - IJsland op zondag 10 juli vanaf 17u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top