Luister naar David Bowie's nieuwe versie van 'Starman’

Muziek |

Ook al heeft Ziggy Stardust ondertussen zijn plaats tussen de sterren ingenomen, hij kwam vijftig jaar geleden in ons leven. Na de beperkte heruitgave van 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars' in april, brengt Parlophone Records een nieuwe, nog niet eerder uitgebrachte versie uit van David Bowie’s 'Starman'-optreden in 'Top Of The Pops' in 1972.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het is al vijftig jaar geleden dat Bowie's buitenaards wezen de wereld op zijn kop zette. Ter gelegenheid van de halve eeuw van dit merkwaardige personage, ontdekt via het album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars', werd in april jongstleden een beperkte oplage van het album opnieuw uitgebracht. Het vijfde album van de Kameleon, dat op 16 juni 1972 werd uitgebracht, blijft een van de grootste muziekwerken aller tijden, met de hits 'Hang On to Yours', 'Suffragette City', 'Soul Love', 'Ziggy Stardust', en natuurlijk 'Starman'.

Dit iconische nummer is een van de grootste hits van de zanger, die in 2016 overleed. Met 'Starman' bevestigde hij zijn passie voor de ruimte en sciencefiction, drie jaar na de release van 'Space Oddity'. In 1972 presenteerde hij zijn liedje in het beroemde BBC-programma ‘Top Of The Pops’, een wekelijks programma gebaseerd op de Britse hitlijsten, dat liep van 1964 tot 2006.  Om aan de show te mogen deelnemen, moest de zanger zich houden aan de regels van de Muzikantenbond. De artiest moest zijn of haar liedje exclusief voor de show opnieuw opnemen en er tijdens de liveshow overheen zingen.In 2022, net op het moment dat we de halve eeuw van Ziggy Stardust vieren, werd een nieuwe versie van het nummer uitgebracht. Parlophone Records heeft dit onuitgebrachte ‘Top Of The Pops’-optreden uit 1972 opnieuw gemixt. De co-producer van Ziggy Stardust, Ken Scott, heeft deze versie opnieuw onder handen genomen. De backing track en koortjes met een unieke Bowie ad lib, opgenomen tijdens het optreden, zijn gemixt met de lead-zang van de albumversie.

Hier is hoe de nieuwe versie klinkt:

In het kielzog van biopics en documentaires over overleden artiesten, is er ook een nieuwe film over Bowie in de maak. ‘Moonage Daydream' van regisseur Brett Morgen, bekend van ‘Cobain: Montage of Heck’, is de eerste documentaire over de zanger die door zijn erfgenamen is goedgekeurd. Het zal een compilatie zijn van vijf decennia uit Bowie's leven en werk, op basis van zijn persoonlijke archief, inclusief exclusieve tekeningen, albums, films, dagboeken, persoonlijk beeldmateriaal en zelfs onuitgebrachte optredens. De film wordt in september uitgebracht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top