Bongonda op weg naar uitgang: KRC Genk begint aan nieuwe cyclus

Jupiler Pro League | Ploegen als RSC Anderlecht, Club Brugge en Royal Antwerp FC lieten zich al gelden met enkele ingaande zomertransfers. Bij KRC Genk bleef het tot op heden windstil, maar dat lijkt echter stilte voor de storm te zijn. Er staat nog heel wat te gebeuren in de Cegeka Arena.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een jaar geleden klonken er nog zeer ambitieuze geluiden en de club sprak zijn titelambities uit. Racing Genk had een sterke kern, financiële slagkracht en alles was aanwezig om er een topseizoen van te maken. Het werd echter een dramatisch jaar en Genk bakte er niets van in Europa, de Beker van België en de Jupiler Pro League. Het haalde zelfs geen Europe play-offs en in de Champions’ play-offs kon het geen Europees ticket afdwingen. Een mislukt seizoen.

Bernd Storck, die John van den Brom kwam aflossen, werd na enkele maanden vervangen door Wouter Vrancken. De ex-speler van Genk moet de club weer naar de top van het klassement loodsen. Voorlopig moet hij echter nog wachten op nieuwe spelers, want Genk moet eerst verkopen. De kern is al zeer breed, maar enkele smaakmakers zitten aan het einde van een cyclus en het is tijd om afscheid te nemen.

Onuachu

Theo Bongonda is wellicht de eerste vertrekker. De flankaanvaller wil weg en traint voorlopig alleen, net zoals Ike Ugbo. Volgens Het Belang van Limburg trekken clubs uit de Verenigde Arabische Emiraten aan zijn mouw en Bongonda kan op zijn 26ste de jackpot winnen. De duurste aankoop (7 miljoen euro) ooit van Racing Genk speelde drie seizoenen in Limburg. Met 36 doelpunten en 20 assists in 111 wedstrijden deed hij het zeker niet slecht. Bongonda ligt nog één jaar onder contract en Genk zal de geïnvesteerde 7 miljoen euro proberen terug te verdienen bij een transfer.

Bongonda is niet de enige aanvaller die wellicht een volgende stap zal zetten. Paul Onuachu wil op zijn 28ste de stap naar een topcompetitie zetten. De winnaar van de Ebbenhouten en Gouden Schoen hoopte een jaar geleden al te vertrekken, maar Genk vroeg toen nog 25 miljoen euro. Geen enkele club hapte en de spits hoopt dit seizoen – mits een lagere transferprijs – ook te vertrekken. De boomlange aanvaller (2m01) kwam in 2019 voor 6 miljoen euro over van FC Midtjylland en groeide uit tot een smaakmaker op de Belgische velden. Met 68 doelpunten en 10 assists in 112 wedstrijden kan hij bijzonder goede statistieken voorleggen. Genk heeft zijn vervanger al in huis met de van Feyenoord teruggekeerde Cyriel Dessers.

Lucumi en Muñoz

Achteraan staan er ook een aantal vertrekkers klaar. Jhon Lucumi, die een matig seizoen kende, werd de afgelopen weken weer in verband gebracht met ploegen als Atalanta en Sevilla. De centrale verdediger ligt nog één jaar onder contract en Genk heeft met Mujaid Sadick in de zomer van 2021 al geanticipeerd op een vertrek van Lucumi.

De laatste topkandidaat om te vertrekken, is Daniel Muñoz. De Colombiaanse rechtsachter zou ook graag een stap hogerop zetten. Het beloven dus nog spannende weken te worden in Genk, waar men een frisse wind doorheen de selectie wil laten waaien. Vrancken wacht rustig af, maar het staat nu al vast dat er de komende weken en maanden nog heel wat transferbeweging zal zijn bij de viervoudige landskampioen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top