Beyoncé en Drake blazen een nieuwe wind in het 90's house genre

Muziek | Twee wereldartiesten hebben ons tijdens de voorbije twee weken gezegend met nieuwe muziek. En alsof dat niet genoeg goed nieuws is, hebben Drake en Beyoncé ook nog iets gemeenschappelijk. Allebei willen ze namelijk de housemuziek uit de nineties naar de 21ste eeuw brengen. En dat lijkt aardig te lukken. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Er is geen twijfel over mogelijk: we zullen deze zomer dansen op de klanken van housemuziek. Dat hebben twee van de grootste muzieksterren ter wereld besloten: Drake en Beyoncé. Beiden kwamen ze in de voorbije twee weken met nieuwe muziek uit, respectievelijk een album en een single. House was hét genre van de jaren negenting van de vorige eeuw en zoals dat bij alle rages gaat, komt ook deze terug. 

De Canadese rapper Drake luidde met zijn laatste album 'Honestly, Nevermind' de heropleving van het genre in. Hij bracht het album onverwacht uit op 17 juni, tot grote verrassing van de fans. Voor de plaat haalde Drake veel inspiratie uit het house genre, waardoor 'Honestly, Nevermind' in contrast staat met de gebruikelijke stijl van de Canadees. Het is de eerste keer dat Drake een album uitbrengt dat zo'n duidelijke breuk vormt met de mix van rap, r&b en pop die aan de basis lag van zijn succes.

Tracks als 'Falling Back' en 'Massive' putten ook uit de hypnotiserende bas en de vette pianoakkoorden van jaren 90 house. Om het plaatje compleet te maken, deed Drake dan ook een beroep op een all-star cast van house en elektronische muziekproducers zoals Gordo, Rampa, Black Coffee en Alex Lustig.

"Ik voel een renaissance opkomen"

Hij is niet de enige die zich voor een recent muziekproject heeft laten inspireren door housemuziek. Beyoncé sloeg dezelfde weg in voor haar gloednieuwe single 'Break My Soul'. De track is ook meteen de eerste single van haar zevende album, 'Renaissance', dat op 29 juli uitkomt. Dit nieuw nummer is gebaseerd op 'Show Me Love' van Robin S en 'Explode' van Big Freedia.

Deze twee radicaal verschillende nummers zijn verweven in een zeer ritmische track, waarin 'Queen Bey' ons zin geeft om los te breken en er weer op uit te gaan na de pandemie. "Met alle isolatie en onrechtvaardigheid van het afgelopen jaar, denk ik dat we allemaal klaar zijn om te ontsnappen, te reizen, lief te hebben en weer te lachen", vertelde de artiest aan Harper's Bazaar over het aankomende album. "Ik voel een renaissance opkomen, en ik wil die bevrijding voeden op elke mogelijke manier.'  

Uit de as van de disco

Die wil om zich los te maken van alles, past perfect bij housemuziek, aangezien die muzikale stroming eind jaren 80 in Chicago en New York ontstond uit de as van de disco. Aan de oorsprong ervan lagen dj's zoals Larry Levan en Frankie Knuckles, die het beu waren de hele nacht platen te draaien voor de feestvierders. Zij lieten hun draaitafels achter voor synthesizers, drummachines en samplers. 

Met dat 'amateurgereedschap' konden zij een nieuw soort muziek creëren die gekenmerkt wordt door een minimale beat, een baslijn die dicht bij funk ligt en vooral zeer korte fragmenten van bekende singles zoals 'Rock with You' van Michael Jackson of 'Let No Man Put Asunder' van First Choice. Het succes was immens! Zo hard zelfs dat we het deze zomer nog eens allemaal opnieuw gaan beleven.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top