Arnaud De Lie, de Belgische wielersensatie die een eerste nationale titel ambieert

Wielersport | Deze prille twintiger mag je met recht en rede de Belgische revelatie van het seizoen noemen. De 20-jarige Arnaud De Lie heeft sinds het begin van zijn eerste profjaar al zes keer gewonnen. We nemen een kijkje naar de renner die wordt beschouwd als een van de favorieten voor de Belgische kampioenstitel aanstaande zondag in Middelkerke.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het is zeldzaam om in een wielerpeloton een 20-jarige renner te vinden die al een bijnaam heeft. Maar de Stier van Lescheret, een echte natuurkracht, is geen wielrenner zoals de anderen. Zes maanden nadat hij op 19-jarige leeftijd prof werd, heeft Arnaud De Lie al zes wedstrijden gewonnen en heel wat ereplaatsen behaald. Het lijdt nu al geen twijfel meer dat de Ardeense man een grote toekomst voor zich heeft.

Voor deze boerenzoon, die 's ochtends om 7 uur opstaat om zijn vader te helpen op de boerderij voordat hij gaat rijden, begint in 2019 het mooie avontuur met Lotto Soudal. In die tijd was hij recent Belgisch kampioen bij de junioren en kwam hij bij de reserve van de Belgische ploeg. De successen lieten niet lang op zich wachten. Hij werd bronzen medaillewinnaar van de Euro junioren in Plouay in 2020, onderscheidde zich in wedstrijden op hoog niveau en won de belofteneditie van de Omloop Het Nieuwsblad.

Een indrukwekkende entree bij de profs

De directie van Lotto Soudal wachtte zelfs niet op deze laatste overwinning om de jonge sprinter een tweejarig contract aan te bieden binnen haar WorldTour-ploeg, na slechts enkele maanden te hebben doorgebracht in de U23-categorie. Daarna volgde een razendsnelle klim. Op zijn derde wedstrijddag, eind januari, won hij de Palma Trophy, zijn eerste professionele overwinning. Even later behaalde De Lie opnieuw een zege tijdens de GP Jean-Pierre Monseré in Roeselare.

Een maand later presteerde hij goed in de Volta Limburg Classic. Hij won een zware race op een veeleisend parcours, dat ook het parcours was van de Amstel Gold Race. Hij is niet alleen een sprinter en zal zijn talent in de toekomst waarschijnlijk ook in de klassiekers kunnen laten zien. Door zijn prestaties is zijn reputatie al gevestigd: in Nederlands Limburg hebben renners als Thomas De Gendt en Philippe Gilbert - het idool uit zijn jeugd - zich in de picture gewerkt om het jonge talent te laten winnen.

Onder de favorieten in Middelkerke

Begin juni wist De Lie drie opeenvolgende overwinningen te boeken. In Heist, bijvoorbeeld, kon hij grote namen als Giacomo Nizzolo en Mark Cavendish in de sprint verslaan. De Stier van Lescheret, die zijn toekomst nog steeds bij Lotto Soudal ziet, heeft zo zijn plaats veroverd bij de toppers van de sprint. Na 26 koersdagen is hij nu een outsider voor de Belgische kampioenschappen in Middelkerke op zondag, die waarschijnlijk door een sprinter gewonnen zullen worden.

Het Waalse wonderkind geeft al blijk van een grote maturiteit voor zijn leeftijd, maar hij wil geen druk op zichzelf leggen, omdat hij weet dat hij nog jong is en de komende jaren nog andere kansen zal krijgen. "Als ik Belgisch kampioen word, betekent dat dat alle planeten op één lijn stonden," zegt hij. Bij afwezigheid van Wout Van Aert, die een knieblessure heeft, is hij met Jasper Philipsen, Tim Merlier, Jordi Meeus, Gerben Thijssen of Timothy Dupont favoriet, en zal hij het voordeel hebben dat hij op een solide ploeg kan rekenen. Het is maar de vraag of hij de prestatie kan herhalen van Jurgen Roelandts, de laatste neoprof die Belgisch kampioen werd in 2008.

De wegwedstrijden van het Belgisch kampioenschap zijn op zondag 26 juni te volgen op Sporza via Eén en Canvas vanaf 11u (wegrit vrouwen) en 12u15 (wegrit mannen).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top