'Men in Black' wordt 25 jaar: komt er ooit nog een vijfde film?

Films | In 1997 zag ‘Men in Black’ het levenslicht. De film met Will Smith en Tommy Lee Jones in de hoofdrollen was een groot succes. De film viert zijn 25ste verjaardag, maar het vervolg was na de eerste prent niet altijd een groot succes.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Of de carrière van Will Smith een ‘klap in het gezicht’ kreeg na zijn uithaal richting Chris Rock, dat moet nog blijken. Het staat wel vast dat hij al een indrukwekkende filmcarrière wist af te werken. De grote doorbraak kwam er via ‘Bad Boys’ en ‘Independence Day’, maar in 1997 breidde de Amerikaan daar een vervolg aan met ‘Men in Black’.

Eerst een ‘njet’ voor Spielberg

Nochtans was Will Smith aanvankelijk niet echt overtuigd van het project. In zijn biografie vertelt hij dat hij aanvankelijk weinig graten zag in een nieuwe film over buitenaardse wezens. Hij had net ‘Independence Day’ afgewerkt en Smith twijfelde naar eigen zeggen of 'Men in Black' wel de goede volgende stap was voor hem. Regisseur Steven Spielberg liet zich echter niet zomaar afschepen. Hij nodigde Smith uit op zijn landgoed en begreep diens zorgen, maar hij wist hem toch te overtuigen met het verhaal.

Het vervolg is bekend. In de ‘Men in Black’ uit 1997 wordt James Edwards (gespeeld door Will Smith) door een geheim agentschap (Men in Black oftewel MIB) gerekruteerd om deel uit te maken van de organisatie die buitenaards leven onderzoekt. James wordt Special Agent J en Special Agent K (gespeeld door Tommy Lee Jones) is zijn ervaren partner. Hij leert J alle kneepjes van het vak en die ontdekt een compleet nieuwe wereld. De twee agenten, de ‘Men In Black’ wegens hun zwarte kostuums, krijgen plots te maken met een wereldbedreigende situatie en moeten alles op alles zetten om de wereld te redden.

Groot succes

De film werd een groot succes en leverde wereldwijd 590 miljoen dollar op. Enkel ‘Titanic’ deed in 1997 beter. De film kreeg veel lof door de komische wisselwerking tussen Will Smith en Tommy Lee Jones en ook dankzij de regie van Barry Sonnenfeld. Er kwam zelfs een muziekalbum uit en het liedje ‘Men in Black’ was een wereldwijde hit.

Het was dan ook geen verrassing dat er een vervolg kwam, maar die werd heel wat minder goed onthaald. Will Smith sprak er vorig jaar nog over en was “niet tevreden over de tweede film”. De derde film, nog steeds met Tommy Lee Jones en Will Smith, maar ook met Josh Brolin, was wel een schot in de roos in 2012. Hij bracht wereldwijd 624 miljoen dollar op en kreeg ook goede kritieken.

Laatste film flopt

In 2019 kwam er nog een ‘Men In Black: International’ zonder de bekende acteurs, maar wel met onder meer kleppers als Liam Neeson en Chris Hemsworth. Dat werd geen succes en de film bracht wereldwijd slechts 253 miljoen dollar op.

De afgelopen jaren kreeg Will Smith wel vaker de vraag of hij nog een keer in de huid zou kruipen van Special Agent J, maar die kans is voorlopig bijna onbestaande. MIB lijkt op het scherm zijn deuren stilaan te hebben gesloten, want anno 2022 zijn er geen plannen om een vijfde film te maken.

Ontdek de vier films van 'Men in Black' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top