Thibaut Vervoort: goed op weg om ’s werelds beste 3x3-basketter te worden

Basketbal |

Ongeacht wat Team Belgium nog verwezenlijkt dit weekend mag het WK 3x3 in eigen land nu al als een succes bestempeld worden. Met grote dank ook aan spektakelman Thibaut Vervoort, ondertussen uitgegroeid tot een van de toppers in deze nieuwe basketbaldiscipline.

Door Proximus

Deel dit nieuws

3x3 basketbal is een relatief jonge sport, maar wint heel snel aan populariteit. Dat valt ook te merken op de Antwerpse Groenplaats, waar deze week het WK plaatsvindt (zowel bij de mannen als de vrouwen) en de tribunes quasi elke dag volzitten. Dat heeft veel te maken met het sportieve succes van Team Belgium afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Daar eindigde het amateurteam rond speler/coach Nick Celis onverhoopt maar knap vierde.

Sindsdien kan het team rekenen op meer overheidssteun en kregen enkele speler een profstatuut als 3x3-speler. Celis zelf, maar ook Thibaut Vervoort. De 24-jarige Antwerpenaar groeide het voorbije jaar uit tot dé sensatie van ons vaderlandse basketbal. Een status die hij op dit WK bevestigt. In eigen stad, voor eigen publiek zette Vervoort nog een stapje bij en staat hij nu vol in de spotlights.

Vervoort heeft alles wat een 3x3-speler moet hebben: allroundcapaciteiten, een goed afstandsschot, snelheid, explosiviteit, fantastische conditie, goeie dribbel en lengte. Met zijn energie, zijn enthousiasme en zijn spontaniteit krijgt hij ook makkelijk het publiek op zijn hand. En mentaal is hij ijzersterk. Meer dan eens wordt hij gezocht wanneer belangrijke punten nodig zijn. Zowel in de stuntzege tegen de VS gisteren (vrijdag) als in de spannende wedstrijd tegen Oostenrijk nadien was hij de man die de beslissing forceerde. Met een perfecte 4 op 4 en de bijhorende leidersplaats in de poule pakt Team Belgium een rechtstreeks ticket voor de kwartfinale, die vandaag (zaterdag) om 17u30 gespeeld wordt tegen Polen.Moeilijk parcours

Maar wie is Thibaut Vervoort en waarom hebben we niet eerder van hem gehoord? Bijvoorbeeld in het professionele zaalbasketbal? Vervoort speelde in jeugd bij de Vlaams-Brabantse clubs Keerbergen en Boortmeerbeek, waarna hij verder werd opgeleid bij eersteklasser Leuven Bears. Daar maakte de jeugdinternatioanl in 2013, op amper 16 jaar, zijn profdebuut. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en zo haalde het ambitieuze Antwerp Giants hem in als wissel op de toekomst. Hij speelde van 2015 tot 2018 in de Sinjorenstad, maar kon er zich nooit opdringen als certitude in de ploeg en speelde veelal met het tweede team. Een gebrek aan beroepsernst en te ongeduldig, zo heette de conclusie. Ook van Vervoort zelf trouwens, die de knop omdraaide.

Op eigen verzoek keerde de jonge guard/forward keerde op uitleenbasis terug naar Leuven, maar ook daar lukte het niet en gaandeweg zakte hij zo af naar de tweede afdeling bij achtereenvolgens Oxaco Boechout en Basics Melsele. Een profcarrière als basketballer leek plots ver weg. Het is daar dat Nick Celis, op dat moment op zoek naar talent om zijn 3x3-project uit de grond te stampen, hem een welgekomen alternatieve route aanbood.

En dan ging het snel. Vervoort geldt nu ontegensprekelijk als onze nummer 1 in de 3x3 en op de FIBA-wereldranking prijkt hij op een zesde plaats. België mag dus best trots zijn dat het de zesde beste 3x3-speler ter wereld in zijn rangen heeft. En op zijn 24ste heeft Vervoort nog veel progressiemarge, wie weet om ooit ’s werelds nummer één te worden?

Bekijk de kwartfinale van Team Belgium (mannen) op zaterdag 25 juni om 17u30 via Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top