WK voetbal schudt kalender en speeldagen Jupiler Pro League door elkaar

Jupiler Pro League | Woensdag werd de kalender voor het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen onthuld. Het werd voor de kalendermanager een gepuzzel van jewelste. Onder andere het WK in de winter in Qatar zorgde voor moeilijkheden, net als de Europese competities.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een WK of EK voetbal zorgt traditioneel voor een ietwat rustiger moment bij de clubs. Maar het WK in Qatar (21 november - 18 december) belooft andere koek te worden. Vermits het wereldkampioenschap niet zal plaatsvinden in de zomer maar in het najaar, krijgen we zo in de winter een ongeziene pauze op de Belgische voetbalvelden. In november en december zullen er maar drie speeldagen plaatsvinden, waardoor er elders in het jaar gecompenseerd moet worden.

Te beginnen met de start van de competitie. Die schiet een week eerder dan anders, op 22 juli, uit de startblokken. Tot half november wordt er dan gespeeld, om eind december (een week na de WK-finale) te hervatten. Je kan al raden dat de maanden daarop druk zullen worden.

Hopelijk geen strenge winter

Door het WK is er zo goed als geen winterstop. "Het weekend na Qatar spelen we meteen de 1/8e finales van de Beker van België, en kerstvoetbal. Op 8 januari vliegen we er dan opnieuw volledig in met de Jupiler Pro League", aldus Nils Van Brantegem, kalendermanager van de Pro League. Maar er is niet alleen het WK, stelt hij. "De Europese wedstrijden blijven doorlopen, zo is er amper rust tussen de kwalificatiematchen en de groepsfasen."

In januari volgen meteen vijf speeldagen ter compensatie. Het einde van de competitie valt begin juni, na play-offs. Door de snelle opeenvolging zijn er ook amper uitwijkmogelijkheden zegt de kalendermanager: "Het moet alleszins niet te veel sneeuwen. Er zijn een aantal uitwijkmogelijkheden. Die vallen redelijk slecht, kan ik al zeggen, maar we hebben er wel. Er hoeft dus niet veel te gebeuren: een strenge winter en we zitten in dikke miserie", aldus Van Brantegem.

Uitkijken naar personeelsbeleid

Vooral de clubs die Europees spelen, zullen een stevige boterham geserveerd krijgen. De Pro League probeerde naar eigen zeggen de Belgische teams in Europa zo veel mogelijk te beschermen: "Dat is natuurlijk belangrijk voor onze coëfficiënt", vertelt hij. "Clubs met voorrondes proberen we maximaal te beschermen in het begin van de competitie. Bij voorkeur spelen zij dan op vrijdag en dan ook niet tegen topploegen." Ploegen die na nieuwjaar verdergaan in Europa, zorgen voor een extra moeilijkheid, liet de kalendermanager nog verstaan. 

Het wordt bij de clubs met andere woorden zaak om slim om te gaan met het personeel. Roteren lijkt dit jaar de boodschap te gaan worden, zodoende de internationals van dienst de nodige rust krijgen. In die optiek wordt het interessant om te kijken welke transferpolitiek de clubs het komende jaar gaan hanteren. Wordt de kern verbreed met transfers, of wordt er straks meer gekeken naar de eigen jeugd? Dat de meeste beloftenploegen in de lagere reeksen nu zullen uitkomen en ook daar op volle kracht moeten staan, maakt de puzzel des te lastiger.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top