Dit wist je nog niet over het veertig jaar oude ‘Blade Runner’

Films | 40 jaar geleden kwam ‘Blade Runner’ uit in de cinemazalen. De film groeide langzaam maar zeker uit tot een cultklassieker in het sci-fi-genre en kreeg in 2017 zelfs een vervolgfilm. Om de verjaardag van deze filmklassieker uit 1982 te vieren, haalde Proximus Pickx enkele weetjes voor jou vanonder het stof.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanvankelijk een grote flop

Ondanks het hoge prijskaartje van 30 miljoen dollar om de film te maken, brak ‘Blade Runner’ geen potten toen de film in 1982 uitkwam. De film haalde 33 miljoen dollar op en dat stemde de filmbazen in Hollywood triest. Ze hadden het effect van het pas uitgekomen E.T. (1982) duidelijk onderschat op de andere films die dat jaar uitkwamen en stelden vast dat het tragere tempo uit ‘Blade Runner’ in slechte aarde viel bij het publiek.

'Blade Runner’ werd kort na zijn release ook op VHS-cassette uitgebracht en met die verkoop wist de prent gelukkig nog wat inkomsten binnen te rijven. De meeste fans van ‘Blade Runner’ hebben de film trouwens voor het eerst leren kennen op VHS. Het is dankzij de release op videocassette dat ‘Blade Runner’ is kunnen uitgroeien tot een klassieker in het genre.

Ridley Scott vond het boek te moeilijk

Toen de Britse regisseur Ridley Scott in 1979 klaar was met het draaien van ‘Alien’, kreeg hij de vraag van de producer Michael Deeley of hij een film wou draaien op basis van de sci-fi-thriller ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’. Dat boek werd in 1969 geschreven door de Amerikaanse auteur Philip K. Dick. Scott nam het project aan en herwerkte het ruwe materiaal dat al voorhanden was in de uiteindelijke film. Het oorspronkelijke bronmateriaal, het boek zelf, las hij echter nooit volledig uit want dat vond hij te moeilijk. Scott had naar eigen zeggen moeite met de vele onderliggende verhaallijnen van het boek en zag bij het lezen naar eigen zeggen de bomen door het bos niet meer.

Philip K. Dick heeft film nooit gezien

Auteur Philip K. Dick kreeg kort voor de release van de film in 1982 een beroerte en kwam hierdoor helaas te overlijden. Hij heeft de herwerking van zijn boek dus nooit in de cinemazalen kunnen zien. Gelukkig wist de man wel hoe die film er zou uit zou zien want de auteur had het originele script van de film kunnen inkijken. Dat eerste script vond hij aanvankelijk maar niets. Hij maakte vervolgens enkele suggesties over aan het filmteam over en de daaropvolgende herwerking vond de man al vele malen beter. K. Dick kreeg dankzij het herwerkte script naar eigen zeggen een nieuwe kijk op zijn eigen verhaal.

Het klikte niet tussen Harrison Ford en Ridley Scott

De opnames van ‘Blade Runner’ gingen niet over een leien dakje. Dat kwam mede omdat regisseur Ridley Scott aardig zijn tijd nam om de film te draaien en hierdoor tijdsdruk deed ontstaan bij iedereen op de filmset. Maar het kwam ook omdat hij en de Amerikaanse acteur Harrison Ford niet door dezelfde deur konden. Beide kemphanen hadden immers elk een andere mening over het plot van de film en dat deed de spanningen op de filmset soms hoog oplopen. Ford sprak zich na de opnames niet meer uit over de spanningen op de set, terwijl Scott in de pers danig had geventileerd over wat een lastpak Ford volgens hem wel niet was.

Dustin Hoffman als Rick Deckard

Nog voordat er van Harrison Ford sprake was om Rick Deckard te spelen, werd naar de diensten van een hele rits andere Hollywood-acteurs gehengeld. Zo stonden Al Pacino, Burt Reynolds, Paul Newman, Clint Eastwood en zelfs Sean Connery op het verlanglijstje van Ridley Scott en zijn team. Dat team deed alle moeite van de wereld om Dustin Hoffman aan boord te krijgen, maar die bedankte uiteindelijk toch voor het project. Harrison Ford leek een waardig alternatief te zijn en dat blijkt ook uit de film.

Rutger Hauer deed niet eens auditie

In tegenstelling tot de rest van de cast, was er één enkele acteur die geen auditie moest doen. We hebben het natuurlijk over wijlen Rutger Hauer. Ridley Scott had de Nederlandse acteur aan het werk gezien in eerder filmprojecten en zeker dat hij de geknipte man was om in de huid van Roy Batty te kruipen, een belangrijk personage in de film. Hauer was geflatteerd, maar wou weten of Scott zeker was van zijn stuk. Om de man aan het twijfelen te brengen, kwam Hauer naar de eerste filmbespreking en dat in een kleurrijke outfit met roze broek. Gelukkig kon Scott er aardig om lachen en heeft het de film nooit beïnvloed.

Blade Runner' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top