Artiest van de week: Blu Samu

Muziek | Soulstem Blu Samu, de alias van Salomé Dos Santos, heeft wortels in Antwerpen, maar huist tegenwoordig in Brussel samen met de jongens van Le 77. De Brusselse rapgrootmeester Zwangere Guy lijfde haar in in zijn hiphopclan, en nu staat de Belgisch/Portugese artieste op de vooravond van haar grote doorbraak.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Blu Samu’s diepe, zachte soulstem bewandelt een slappe koord tussen vreugde en melancholie. Op 27-jarige leeftijd beklijfde Blu Samu al met haar zeven melancholische en rebelse ballades, gracieus en weelderig gebracht, doorspekt met een toefje experimentele elektronica. Bij vlagen flirt ze met rap (‘Turquoise’, ‘Birds’). Op andere momenten laat ze haar melodieuze aard spreken, waarbij ze inspiratie haalt uit morna, een Kaapverdische muziekstijl (‘Pai’) of de fado (‘Amor’), een Portugese muzikale traditie waarmee ze is opgegroeid.

Vanaf haar debuut met haar eerste single ‘I Run’ in 2017, de EP ‘Moka’ (2018) en ‘Crtl - alt – del’ (2019) heeft Blu Samu het altijd al over de liefde gehad. Ook in haar nieuwe EP staat liefde centraal.

Experimenteel

"Haar stem is absoluut te gek", zegt de Franse producer Sam Tiba (producer van Ziak, Zola, Isha, 13 Block, Vendredi Sur Mer...), met wie Blu Samu samenwerkt. "Bij Blu Samu is autotune een spel, en geen noodzaak." Tiba wrikte haar los van de rap en maakte haar warm voor moderne experimenten, in de trant van FKA Twigs.

Voor ‘7’ haalde Blu Samu de mosterd bij haar jeugdidolen (Missy Elliott en Sade), de psychedelische Britse R&B (Greetea Pang) en de fluwelen rap van Tierra Whack. Het geheel werd overgoten met een melancholisch elektrosausje, met haar vastberaden stem als bindmiddel. Blu Samu wil bovendien komaf maken met de binaire scheiding tussen man en vrouw om iets fris en anders te creëren.

Blu Samu is deze zomer te vinden op o.a. Boomtown op 19 juli in Gent.Luister via Spotify:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top