Antwerpen een week lang hoofdstad van het 3x3 basketbal

Basketbal |

Het WK 3x3 basketbal, zowel bij de mannen als de vrouwen, strijkt neer in ons land. Van 21 tot 26 juni zal de Groenplaats in Antwerpen het epicentrum zijn van deze spectaculaire sportdiscipline. 20 landen strijden er om de wereldtitel, met ook tweemaal een Belgische ploeg bij de uitdagers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sinds de Olympische Spelen in Japan vorig jaar kent het 3x3 basketbal een boost in ons land. Dat heeft alles te maken met de knappe prestaties van Team Belgium in deze nieuwe olympische discipline. Het team rond Nick Celis pakte een onverhoopte vierde plek, wat zeer straf is gezien het geringe budget waarmee ze de aanloop naar die grote afspraak moesten bolwerken. Hun prachtige parcours zette deze vorm van pleintjesbasketbal, 3 tegen 3 op één ring en vaak op speciale locaties, in de picture. De Belgische liefhebbers van deze nieuwe sport kunnen komende week hun hartje ophalen, want dan vindt het WK plaats in Antwerpen. Meer dan 100.000 bezoekers worden er verwacht tussen 21 en 26 juni.

Een basketfeest!

Het kloppende hart van dit WK bevindt zich op de iconische Groenplaats in Antwerpen, waar ook een tribune geplaatst staat die 1700 supporters kan ontvangen. De opwarmingszone zal dan weer op de Grote Markt te vinden zijn. Alle actie vindt plaats in het centrum van deze bruisende metropool, het belooft dus een waar volksfeest te worden. Zeker als je weet dat het evenement gratis toegankelijk is. Al geldt er een uitzondering voor de fanatici die graag zeker zijn van hun plekje: zij kunnen voor 7 euro een plek reserveren via de officiële website.

40 teams, waarvan de helft vrouwelijk en de helft mannelijk, maken hun opwachting in Antwerpen. Ze worden onderverdeeld in vier groepen van vijf, waarbij rekening gehouden werd met het mondiale klassement van de 3x3 basketfederatie. De winnaars van elke poule gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales, de tweedes en derdes vechten via onderlinge barrageduels om de overige tickets.

Wat te verwachten van de Belgische teams?

Het Belgische mannenteam (vierde op de wereldranglijst), zit in poule D en geldt als een van de outsiders voor de titel. Al mogen ze in hun poule flink wat tegenstand verwachten van Team USA, vijfde op de wereldranking en titelverdediger op dit toernooi, nadat ze in 2019 het WK in Amsterdam wonnen. Verder in poule D treffen de Belgen nog Oostenrijk, Egypte en Slovenië: in principe haalbare kaarten. Zeker omdat bij de preselectie van Team Belgium liefst drie namen zitten die op de Spelen in Tokio uitblonken: Nick Celis, Thibaut Vervoort en Raf Bogaerts. Verder ook nog Bryan de Valck, Caspar Augustijnen en Maxime Depuydt. Het uiteindelijke team zal bestaan uit vier namen.

Bij de vrouwen nemen de 3x3 Cats het op tegen Mongolië, Egypte, Polen en de Dominicaanse Republiek. In de preselectie treffen we ronkende namen als Ine Joris, Julie Vanloo, Laure Resimont, Becky Massey en Elise Ramette, allemaal ook deel uitmakend van de ‘gewone’ Belgian Cats. Hun nadeel is wel dat ze minder automatismen hebben en nog vrij nieuw zijn in deze speciale basketbalvorm. Bij de vrouwen vertrekt China als grote favoriet om zijn wereldtitel te verlengen.

Het WK 3x3 basketbal is van 21 t.e.m. 26 juni te volgen via Sporza.

Dit is het pouleschema van onze Belgische teams:

Bij de mannen

Slovenië - België, d
insdag 21 juni om 17u30
België - Egypte, dinsdag 21 juni om 21u35
België - VS, donderdag 23 juni om 17u30
Oostenrijk - België, donderdag 23 juni om 21u35

Bij de vrouwen
Mongolië - België, woensdag 22 juni om 17u30
België - Egypte, woensdag 22 juni om 21u35
België - Polen, vrijdag 24 juni om 17u30
Domenicaanse Rep - België, vrijdag 24 juni om 21u35

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top