Pickx @ the festivals: Yong Yello, meer dan de briljante rechterhand van Glints

Rock Werchter |

Op zaterdag 2 juli, klokslag 14u15 staat Yong Yello geprogrammeerd in de KluB C op Rock Werchter. Yong Yello is de artiestennaam van de Antwerpse rapper en producer Yello Staelens, ook wel bekend als de creatieve sparringpartner van Glints. Dat Staelens heel wat meer in zijn mars heeft, bewijst hij opnieuw met Yong Yello: zijn nummer 'Waanzin' werd door Radio 1-luisteraars niet voor niets verkozen tot Belpop 100. Een portret van de man achter het album 'Marcel en het magnetisme van de goot', en al dat andere moois.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat het snel gaat voor Yong Yello kon je al uit de jongste MIA’s afleiden. In de categorie Hiphop/R&B streed Yong Yello samen met Zwangere Guy, Lous and the Yakuza en Tourist LeMC om die award. Hoewel Tourist LeMc de award won, kan je Yello Staelens gerust als morele winnaar beschouwen want hij leverde ook beats aan Tourist LeMc, de huidige stadstroubadour van Antwerpen.

Staelens – samen met Glints en Faisal presenteert hij trouwens het StuBru-programma 'Abattoir Anvers' – kan als producer nog wel enkele andere adelbrieven voorleggen. Zo was hij ook mee verantwoordelijk voor 'Lonely Boy’s Paradise', het solosucces van Noémie Wolfs. Maar dat Staelens ook naar een plekje op de podia verlangde, werd al duidelijk toen hij in 2020 onder de alias Yong Yello zijn debuutsingle ‘Als Ge Slaapt’ uitbracht en hij het meteen tot een van de finalisten van de Studio Brussel-wedstrijd De Nieuwe Lichting wist te schoppen.

De ‘Yello’ is trouwens een verwijzing naar het Zwitserse elektronische duo Yello. De ‘Yong’, inclusief foute spelling, is dan weer een verwijzing naar zijn verleden bij Eigen Makelij, het Antwerpse hiphopcollectief waartoe hij indertijd behoorde en waar hij toen het jongste lid was.

Open en bloot

Die behoefte om zijn eigen, soms pijnlijk verhaal te vertellen, was er al met Eigen Makelij. Maar met Yong Yello kon hij in zijn eigen taal en met zijn eigen onverbloemde woorden verder rappen over zaken die hem echt aangaan. En waarbij hij noch anderen (zoals bijvoorbeeld zijn vader die met een drugsverslaving worstelde), noch zichzelf spaart. "Nog één safke, Nog één pintje, Kgaan direct slapen, Tis toch niemand wakker, En alle lichtes zijn uit, Mijn lichtje is uit, Nog één pintje’, zingt hij in 'De Smet' over zijn impulsen om naar alcohol terug te grijpen.

“Marcel is een combinatie van een paar mannelijke voorbeelden die ik heb gehad, en de persoon die ik dreigde te worden”, zegt Staelens in een interview met De Standaard. “Ik heb de plaat geschreven vanuit de angst dat ik een Marcel zou worden en dat ik het ging opfokken.”

En dus geeft Staelens zich met Yong Yello open en bloot en verstopt hij op het met rijke klanken, strijkers en tenorsaxen ingekleurde album allesbehalve zichzelf. Wete nog wat ze zei? "Amai, dat stinkt hier", Haha, ja, dat waren wij!”, klinkt het bijvoorbeeld in het nummer 'Waanzin'.

't Stad heeft er dus een nieuwe troubadour bij. Eentje die samen met zijn liveband in april nog De Roma wist uit te verkopen en waar hij tijdens het concert als een ware volksheld op handen werd gedragen. De teksten mogen dan misschien soms voor ongemak zorgen, Yong Yello weet wel degelijk ook al die ellende tot krachtige, melancholische powerpop te verpakken.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top