Release van ‘El Buen Patrón’: Javier Bardem in vijf carrièrebepalende films

Films | Vandaag verschijnt ‘El Buen Patrón’ in de zalen, een komedie over een charismatische fabriekseigenaar die af te rekenen krijgt met een rancuneuze ex-werknemer, een depressieve opzichter en een verliefde stagiaire. De hoofdrol is voor de Spaanse acteur Javier Bardem. Naar aanleiding van de filmrelease serveert Proximus Pickx Bardems beste filmrollen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Jamón, Jamón (1992)

Deze film zal Penelope Cruz om twee redenen nooit vergeten: het was haar debuutfilm en ze ontmoette er Bardem, die zich later (tijdens de opnames van 'Vicky Cristina Barcelona') de hare mocht noemen. Het was Bardems vierde filmrol, en zijn eerste die een stempel zou drukken op de filmindustrie en de aandacht trok van zowel critici als vrouwelijke toeschouwers.

In deze donkere komedie vertolkt Bardem een rol als ondergoedmodel dat wordt ingehuurd om de dochter van een strenge moeder te verleiden. De film maakte de acteur meteen populair en vestigde zijn naam als Spaans sekssymbool, maar toonde ook de geraffineerde, dominante passie waar hij later bekend om zou worden.

Hoewel hij slechts een bijrol vertolkte, was het deze seksueel geladen rol die zijn Hollywoodcarrière een kickstart zou geven.

Before Night Falls (2000)

Nadat hij de nationale filmprijs van Spanje (een Goya) had gewonnen voor zijn rol als drugsverslaafde in ‘Running Out of Time’, begon zijn zoektocht naar serieuzere rollen. Hij zou echter in relatieve obscuriteit blijven tot zijn eerste Engelstalige filmrol in Julian Schnabels ‘Before Night Falls’.

Bardem verloor 13,6 kilo om een homoseksuele Cubaanse dichter te spelen, Reinaldo Arenas, die in 1970 gevangen zat onder het communistische bewind. Zijn acteerprestatie was hartverscheurend en meeslepend, en illustreerde zijn vastberadenheid om uitdagende rollen te spelen. Aan de zijde van Hollywoodgrootheden Johnny Depp en Sean Penn zette ‘Before Night Falls’ Bardem op de internationale kaart. Hij kreeg veel lof toegezwaaid voor zijn hoofdrol en was de allereerste Spanjaard die een Oscarnominatie versierde.

Bardem bestudeerde uitgebreid het leven en de poëzie van Reinaldo Arenas en leerde zowel het Engels als het Cubaanse dialect voor de rol. Met zijn genuanceerde vertolking van een tragisch leven profileerde Bardem zich als een serieuze acteur; hij had zijn imago als louter sekssymbool van zich afgeschud.

No Country for Old Men (2007)

Door filmcritici breed erkend als de beste acteerprestatie van Bardem: met zijn schrikbarende rol in ‘No Country For Old Men’ van de broers Coen gaf hij gestalte aan een van de meest indringende, dreigende booswichten uit de cinema.

De film, gebaseerd op de bestseller van Cormac McCarthy, is een intellectuele thriller die elementen van het verloren westerngenre toepast op een hedendaagse visie. De plot volgt een drie-eenheid van in elkaar verstrengelde personages: een politieagent, een jager en een ijskoude huurmoordenaar. Na een mislukte drugsdeal voert de huurmoordenaar een klopjacht op de jager, die met de drugsbuit aan de haal is gegaan.

Bardem speelt een ondoorgrondelijke moordenaar, gewapend met een luchtdrukpistool, krullende bruine lokken en vlijmscherpe humor. De prestatie leverde hem zijn eerste Oscar voor ‘beste bijrol’ op. De film won een Oscar voor ‘beste film’ en Bardem werd plots gelauwerd om zijn veelzijdigheid; hij staat nu te boek als een kameleon die een waaier aan persoonlijkheden kan belichamen.

Biutiful (2010)

Nadien greep Bardem terug naar zijn rustigere, emotionelere acteerwortels. Hij werkte samen met Woody Allen voor het ietwat bizarre ‘Vicky Christina Barcelona’ en kreeg een nieuwe Oscarnominatie achter zijn naam voor zijn hoofdrol in ‘Biutiful’.

Het Spaanstalige drama van regisseur Alejandro González Iñárritu volgt een vader (Bardem) die aan kanker lijdt en in het reine komt met zijn onvermijdelijke einde. ‘Biutiful’ draait om Bardems personage Uxbal, een buitengewoon individu dat kan communiceren met de geestenwereld.

Iñárritu schreef de film speciaal voor Bardem. De hartverscheurende slotscène toont waarom hij geknipt was voor de rol.

Skyfall (2012)

In Sam Mendes’ baanbrekende Bondfilm ‘Skyfall’ zou Bardem zich opnieuw van zijn meest intimiderende kant laten zien. Alomtegenwoordig in Bondfilms zijn natuurlijk de schurken, en Bardems flamboyante vertolking als Silva gaat misschien wel de geschiedenis in als één van de allerbeste uit de reeks.

In de opvallende introductiescène daalt Bardem een trap af met gebleekt blond haar, een net Europees pak en een zekere branie die zijn sinistere gevoel voor humor onderstreept. Met zijn rol in ‘Skyfall’ herinnerde Bardem het publiek aan zijn talent om te entertainen en tegelijk op een prettige manier te intimideren.

Wat zijn volgende rol ook wordt: Bardem heeft nu al een onsterfelijke status in Hollywood en ver daarbuiten.

Skyfall’, ‘Todos Lo Saben’, ‘Mother!’ en ‘Carne Trémula’ zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top