Geblesseerd, maar toch bepalend: Robert Williams III helpt Celtics voorbij Warriors in NBA Finals

Sport | Boston Celtics legde gisteren in eigen huis de Golden State Warriors over de knie tijdens Game 3 van de NBA Finals. Bij beide teams stonden de viziers op scherp, maar toch maakte een verdediger het verschil voor de Celtics. Een geblesseerde verdediger, dan nog wel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De spelers van Boston Celtics haalden gisterenavond opgelucht adem in hun eigen TD Garden. Ze hebben Game 3 van de NBA Finals tegen Golden State Warriors gewonnen (116-100) en nemen daarmee een flinke optie op het kampioenschap. Uit statistieken blijkt immers dat de winnaar van de derde wedstrijd doorgaans kampioen wordt als de stand na de twee eerste wedstrijden 1-1 was.

De Celtics speelde gisteren voor het eerst thuis en dat gaf enkele spelers vleugels. Jaylen Brown, Marcus Smart en Jason Tatum waren samen goed voor 77 punten, maar er sprongen ook enkele verdedigers in het oog zoals Robert Williams III. Williams blokte enkele belangrijke schoten van Stephen Curry en won een belangrijke rebound nadat Clay Thompson zijn driepunter miste. Zijn statistieken? 8 punten, 10 rebounds, 4 blocks en 3 steals. De man was defensief zeer aanwezig en dat ondanks een vervelende knieblessure.

Gescheurde meniscus

Williams ging eind maart immers onder het mes om zich aan een gescheurde meniscus te laten opereren maar is nog niet volledig hersteld van deze ingreep. Op goede dagen is de 24-jarige center een rots in de branding bij de Celtics die dan aanvallend ook zijn duit in het zakje doet. Op slechte dagen strompelt hij over het veld en zie je hem de pijn in zijn linkerknie verbijten.

Om die pijn te verzachten krijgt Williams voor en na elke wedstrijd urenlange massages, therapieën met ijs en extra momenten rust. De man blijft rustig onder de omstandigheden en stelt dat hij zich, ondanks zijn pijnlijke linkerknie, toch goed voelt. "We staan in de finale", klonk het gisteren nog. "Ik doe wat nodig is."

Halve Williams

Coach Ime Udoka is tevreden met de inzet van Williams. Volgens hem is Williams een moderne center die de verschillende onderdelen van het verdedigende spel steeds beter beheerst. Dat blijkt ook uit de partijen uit het verleden: Williams leidde bijna eigenhandig de wederopstanding van zijn team in Game 5 van de Eastern Conference in tegen Miami Heat (93-80). Hij blokte ook drie belangrijke pogingen van Stephen Curry tijdens Game 1 van de NBA Finals tegen Golden State Warriors (120 - 108) waardoor Curry maar moeilijk in zijn spel kwam.

De volgende partij uit de NBA Finals, Game 4, komt er snel aan en analisten twijfelen om Williams wel genoeg tijd heeft gekregen om zijn knie te laten rusten. Maar zelfs als Williams zich gehavend aanmeldt in de TD Garden, dan nog willen zijn teamgenoten hem in de ploeg. Marcus Smart stelde het als volgt: “Ik heb liever een halve Williams in het team, dan helemaal geen Williams.” Dat moet de center moed geven en hopelijk kan hij hierdoor ook de pijn verbijten tijdens de snel aankomende volgende wedstrijd van de NBA Finals.

Het NBA Finals-programma op Eleven Sports :

Zaterdag 11 juni
  • Game 4: Boston Celtics - Golden State Warriors (3u00 op Eleven 2)
Dinsdag 14 juni
  • Game 5: Golden State Warriors - Boston Celtics (3u00 op Eleven 2)
Vrijdag 17 juni
  • Game 6 (indien nodig): Boston Celtics - Golden State Warriors (3u00 op Eleven 2)
Maandag 20 juni
  • Game 7 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (2:00 op Eleven 2)
Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx Sports-pakket.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top