Het verhaal achter 'Running Up That Hill' van Kate Bush

Muziek | We kunnen er niet meer omheen, 'Running Up That Hill' van Kate Bush heeft de hitlijsten weer volledig overgenomen. Het nummer dat uitkwam in 1985 werd onlangs gebruikt als soundtrack van het langverwachte vierde seizoen van 'Stranger Things'. Maar weet je wat het verhaal achter het nummer is? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1985 bracht Kate Bush haar vijfde album uit: 'Hounds of Love'. 'Running Up That Hill' werd als eerste single daarvan de wereld ingestuurd en werd al snel haar hoogst genoteerde hit sinds 'Wuthering Heights' uit 1978. De track piekte op nummer 13 in de VS op de Billboard Dance Club chart.

'Running Up That Hill' was het eerste nummer dat werd opgenomen voor 'Hounds of Love' en het duurde een tijdje voor Bush vond dat het klaar was voor de plaat. Op 6 oktober 1983 speelde de zangeres voor het eerst een vroege demo van het nummer door aan haar technicus Paul Hardiman. "De eerste keer dat ik 'Running Up That Hill' hoorde was het geen demo, het was een 'work in progress'", zei Hardiman. Maar de basis was er en de tekst zat goed, dus na wat gesleutel bereikten ze samen de monsterhit die het nummer nu is.

Fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen 

De tekst van de hit gaat over twee mensen die verliefd zijn, en hoe de kracht van de liefde bijna groter is dan zijzelf. "De liefde maakt hen erg onzeker, waardoor ze bang zijn om elkaar te verliezen", zei Bush in een interview uit 1985. "Daarnaast gaat het misschien ook over enkele fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen." 

Verder behandelt het ook het belang van perspectief, over hoe een man en een vrouw hun relatie zouden evalueren indien ze eens van plaats zouden ruilen. "Ik probeerde duidelijk te maken dat een man en een vrouw elkaar beter zouden begrijpen als ze eens werkelijk van rol zouden kunnen wisselen. Dat zou voor verrassende inzichten zorgen", aldus de zangeres. "De enige manier die ik kon bedenken om dat mogelijk te maken, was een deal met de duivel sluiten. Maar uiteindelijk kwam ik bij een deal met God, want dat leek me nog krachtiger." 

Het plan was dus om het nummer 'A Deal With God' te noemen, een zin die ze ook in de tekst verwerkt zit. "Voor mij heet het nog steeds 'Deal With God'. Maar als we die titel hadden gehouden, zouden religieuze landen het nummer niet spelen", legt Bush uit. En zo was 'Running Up That Hill' geboren.

Benieuwd om het nummer te horen in het vierde seizoen van 'Stranger Things'? Ontdek de serie nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top