'Filmklap' zoomt in op ‘Everything Everywhere All at Once’: een unieke superheldenfilm

Films | In ‘Filmklap’, waarin gastheer Sverre Denis wekelijks enkele topfilms van naderbij bekijkt, staan de spotlights deze keer gericht op ‘Everything Everywhere All at Once’, de komische en hoogst creatieve kijk op de zogenaamde multiversumtheorie. Dit is wat je erover moet weten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Everything everywhere All at Once’ vertelt het verhaal van Evelyn Wang (gespeeld door Michelle Yeoh). Ze is een Chinese immigrante van middelbare leeftijd die samen met haar man Waymond (Ke Huy Quan – in een ander leven Short Round in 'Indiana Jones and the Temple of Doom') een wasserette uitbaat. De zaken zijn nooit echt goed gegaan maar wanneer de Amerikaanse belastingdienst IRS moeilijk begint te doen, lijkt alles in te storten voor Evelyn. Dat ze daarbij de hatelijke maar prachtig genaamde Deirdre Beaubeirdra (Jamie Lee Curtis) als auditeur aangewezen krijgt, maakt het allemaal zo mogelijk nog een beetje erger.

Evelyn droomt weg van een ander leven: chef-kok, zangeres, Hollywoodactrice, noem maar op. Net op het moment wanneer de auditeur zich volledig begint op te winden, opent een poort zich vanuit het universum van Evelyn naar alle andere waarin andere ‘Evelyn’nen net dié levens leven waar zij even ervoor nog van aan het dromen was. Een Waymond uit een ander universum gidst haar door haar nieuwe krachten, waarmee ze (zoals dat dan gaat) haar, en bij uitbreiding elk, universum zal moeten redden.‘Everything everywhere all at once’ is van de hand van schrijver-regisseurs Daniel Kwan en Daniel Scheinert, liefkozend de ‘Daniels’ genoemd. Zij maakten al eerder ‘Swiss Army Man’ waarin hoofdpersonage Hank strandt op een onbewoond eiland, het dode lichaam van Daniel Radcliffe (later ‘Manny’ hernoemd) spot en er niets beter op vindt dan dat lichaam en alle onderdelen ervan te gebruiken (u leest het goed) om te overleven.

De Daniels gaan op hun elan verder in deze film. Scherpe, prachtig uitgedachte actiescènes staan tegenover scherpe humor en relatieve droevigheid van het bestaan van Evelyn, waarin haar man van haar wil scheiden, haar vader haar zo goed als onterfd heeft en haar dochter lesbisch is – wat ze niet kan aanvaarden. De goed geplaatste humor doorbreekt de actie én de ‘grijsheid’, de alternatieve universums zijn net ‘wacky’ genoeg (hotdogs voor vingers, iemand?).

Een ‘off-brand’ superheldenfilm die wat anders doet met het thema dan wat we de laatste jaren gewoon zijn van Marvel en DC. De Daniels doen dingen op hun manier en daar hoort u ons niet over klagen.

‘Everything Everywhere All at Once’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top