Pickx @ the festivals: genderneutraliteit en indierock met Big Thief

Rock Werchter |

Voor deze aflevering van de festivalreeks van Proximus Pickx kozen we een bijzondere groep uit. Big Thief is een Amerikaanse indie rockband die niet vies is van een beetje activisme. Zo breekt frontartiest Adrianne Lenker al graag eens een lans voor genderneutraliteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze zomer is het eindelijk zover: Big Thief komt naar ons land. De band uit Brooklyn had normaal gezien deze winter al in ons land gespeeld, maar besloot hun Europese tournee een paar maanden uit te stellen. Een kleine anticlimax voor fans die hoopten het vijfde studioalbum van de band rond Adrianne Lenker, 'Dragon New Warm Mountain I Believe In You', enkele maanden geleden al te horen. Gelukkig heeft Big Thief iedereen blij gehouden door op tijd en stond een single te releasen van de plaat die in totaal twintig nummers telt.

Big Thief bracht hun debuutalbum 6 jaar geleden uit, maar brak pas echt door met de opvolger 'Capacity' in 2017. Op dat album werd ook meteen duidelijk dat de band meer wilde bereiken dan alleen goede muziek maken. De teksten voor hun indie nummers zeggen namelijk evenveel als de klanken. Zo hoor je op de openingtrack van 'Capacity' Adrianne zingen: "Neem me niet voor de gek. Er zit een vrouw in mij; en ook in jou." De frontvrouw maakt er een punt van om te strijden voor genderneutraliteit en steekt dat niet onder stoelen of banken.

Americana-klanken en noise rock

Het album wist het publiek meteen te overtuigen. 'Capacity' was de deur naar veel festivals en een plekje als een van de grootste nieuwe namen in de indiemuziek. Twee albums volgden in 2019, 'U.F.O.F.' en 'Two Hands'. In februari dit jaar kwam dan 'Dragon New Warm Mountain I Believe In You' dat het viertal deze zomer meeneemt op tournee.

Vijf jaar na de release van 'Capacity' is Big Thief nog steeds hoog aangeschreven in de wereld van indierock en folkmuziek. Hun combinatie van Americana-klanken met noise rock, dream pop en psych heeft de perceptie van moderne folk voor eens en altijd veranderd. Hun invloed reikt ook verder dan alleen bij fans, want enkele vooraanstaande indie-artiesten als Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Bachelor lieten al weten inspiratie te halen bij de band uit Brooklyn.

Ga op 28 juni genieten van Big Thief in het Koninklijk Circus in Brussel. Tickets en info vind je hier. Of leef je uit op Rock Werchter op 3 juli! 

Beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be van 20 uur tot middernacht! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top