Deze Poolse voetballers voetbalden ooit in de Jupiler Pro League

Jupiler Pro League | Vanavond spelen de Rode Duivels hun tweede wedstrijd van de Nations League-campagne tegen Polen. Bij Polen lopen er heel wat voetballers rond die in België minder, of zelfs helemaal niet, gekend zijn. Dat was ooit anders, want enkele jaren geleden dartelde nog heel wat Pools talent rond op de Belgische velden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lukasz Teodorczyk

Beginnen doen we bij Lukasz Teodorczyk. Deze boomlange Poolse spits werd in de zomer van 2016 door Anderlecht gehuurd van Dinamo Kiev en maakte meteen indruk in het toenmalige Astridpark. De Pool scoorde vier keer tijdens zijn eerste zes partijen voor Anderlecht en gaf daarin ook twee assists. Hij zou zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League met 22 doelpunten afsluiten. Hij maakte dat seizoen ook vijf doelpunten in de Europa League en één goal in de beker van België. Teodorczyk verliet Anderlecht in de zomer van 2018 voor het Italiaanse Udinese. In het najaar van 2020 speelde hij nog even (op huurbasis) voor Charleroi voordat dat hij in de zomer van 2021 terugkeerde naar het zonnige Italië waar hij sinds begin dit jaar voor Vincenza speelt, in de Italiaanse serie B.

Marcin Wasilewski

In de winter van 2007 zette Marcin Wasilewski zijn krabbel onder een vierjarig contract bij RSC Anderlecht. Paars-wit had een stevige verdediger nodig om concurrent Standard van de titel te houden en kwam tijdens zijn zoektocht uit bij de Pool. Wasilewski kweet zich altijd uitstekend van zijn taak en trok bovendien nooit zijn been terug. Dat bleek eens te meer tijdens de topwedstrijd tussen Anderlecht en Standard in de zomer van 2009. Tijdens die wedstrijd ging Axel Witsel driest in op het been van Wasilewski en liep de Poolse verdediger een dubbele open beenbreuk op. Ariël Jacobs, de toenmalige trainer van Anderlecht, vreesde voor het einde van de carrière van Wasilewski maar de Pool stond na acht maanden opnieuw op het veld. Mede hierdoor, en omdat hij zo’n goede verdediger was, groeide Marcin Wasilewski uit tot een clublegende bij paars-wit.

Marcin en Michal Zewlakow

In de zomer van 1998 waren de bonzen van het toenmalige SK Beveren twee uitzonderlijke Poolse voetbaltalenten op het spoor gekomen: Marcin Zewlakow en zijn broer Michal. Na amper een jaar in de Jupiler Pro League te hebben gevoetbald, trok het toenmalige bestuur van Moeskroen aan de mouwen van de twee heren en tekenden ze er allebei een contract. Michal Zewlakow, een verdediger, werd door zijn toenmalige trainer Hugo Broos meegenomen naar Anderlecht in de zomer van 2002 waar hij ook zijn debuut in de Champions League maakte. Marcin, een middenvelder, verkaste in de zomer van 2005 naar het Franse Metz, maar keerde daarna nog regelmatig terug naar de Jupiler Pro League om onder andere bij AA Gent te spelen. Marcin trok in 2008 naar het zonnige Griekenland waar een contract van Apoel Nicosia lag te wachten en twee jaar later volgde zijn broer. Die verkaste naar Olympiakos. De twee broers besloten ten slotte om hun voetbalcarrière in Polen af te sluiten.

Grzegorz Lato en Wlodzimierz Lubanski

Grzegorz Lato en Wlodzimierz Lubanski waren geen broers zoals de Zewlakows waren, maar toch vermelden we deze voetballers graag samen. Dat komt omdat ze zowel bij KSC Lokeren als bij de Poolse nationale ploeg samen hebben gespeeld en daar, in tandem, heel wat succes hebben geboekt. Lato en Lubanski waren de drijvende krachten achter het nationale en Europese succes van KSC Lokeren in 1980, 1981 en 1982. Tien jaar daarvoor hadden Lubanski en Lato met Polen een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen van München en ook daarna bezorgde het aanvallende duo hun land nog heel wat succes. Lubanski besloot om na zijn spelerscarrière trainer te worden en coachtte Racing Mechelen en KSC Lokeren.

Bekijk België - Polen op woensdag 8 juni om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top