De dag dat de Polen zich tegen onze Duivels kwalificeerden voor hun eerste EK

Rode Duivels | Iets minder dan vijftien jaar geleden won Polen thuis tegen de toen weinig inspirerende Rode Duivels van René Vandereycken. Door deze overwinning konden de Polen hun ticket voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2008 verzilveren, de allereerste in hun geschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2007 zat onze nationale voetbalploeg midden in een spreekwoordelijke tocht door de woestijn. Het enig doel dat ze dat jaar hadden, was zich te proberen kwalificeren voor het EK voetbal van 2008, nadat ze de laatste wereldbeker hadden gemist. Maar de tocht naar het Europese Kampioenschap kwam al snel in gevaar voor de mannen van René Vandereycken. Na vijf wedstrijden stonden de Belgen vijfde in hun kwalificatiegroep en het waren slechts de twee beste ploegen die zich mochten kwalificeren.

Het team was toen samengesteld uit enkele veelbelovende jeugdige spelers als Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Steven Defour, Marouane Fellaini, Mousa Dembélé en Kévin Mirallas maar het mocht niet baten... België werd vroegtijdig uitgeschakeld. Het was dus enkel nog maar voor de vorm dat de Belgen op 17 november afreisden naar Polen, dat in de voorlaatste ronde van de kwalificaties de kans had om zijn kwalificatie te bevestigen.

Held Smolarek

De wedstrijd begon met Polen aan de leiding, maar het waren de Belgen die de beste kansen kregen in de eerste helft. Toch slaagden ze er niet in een doorbraak te vinden. Net toen de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel afstevende, speelde Vertonghen de bal veel te kort terug naar doelman Stijn Stijnen. Euzebiusz Smolarek kon de bal onderscheppen en passeerde Stijnen om de score te openen. Na de hervatting verdubbelde Smolarek de voorsprong met een slim lobje dankzij een fout van Stijnen.

De Belgen probeerden de achterstand nog in te halen, maar zonder succes. Het tempo van de wedstrijd zakte daarna helemaal in elkaar, voornamelijk omdat de Polen zich tevreden stelden met de twee punten voorsprong. Op de tribune was het feest al in volle gang en het dak van het Slaski Stadion in Chorzow ging er helemaal vanaf na het laatste fluitsignaal. Door de overwinning tegen België plaatste Polen, die halve finalisten waren op de wereldkampioenschappen van 1974 en 1982, zich voor het eerste Europees kampioenschap in hun geschiedenis - na bijna vijftig jaar wachten.

Een ononderbroken aanwezigheid

De Polen eindigden bovenaan de groep vóór Portugal, dat zich als tweede kwalificeerde. De Witte Adelaars werden in de groepsfase uiteindelijk uitgeschakeld na slechts een punt te hebben behaald tegen Oostenrijk. Vier jaar later zal Polen zich automatisch kwalificeren als mede-gastheer van de Europese Kampioenschappen, waaraan het sinds 2008 en zijn historische kwalificatie altijd heeft deelgenomen. In 2018 verzekerde Polen zich ook van een deelname aan de wereldbeker, twaalf jaar na hun laatste deelname.

In België duurde het nog even vooraleer de Gouden Generatie volgroeid was. De Belgische aspiranten bereikten in 2008 de halve finales van de Olympische Spelen, maar het zou nog tot 2014 duren voor onze nationale elftal in Brazilië onder leiding van Marc Wilmots eindelijk van de opwinding van een groot toernooi kon proeven.

Volg de Nations League-wedstrijd tussen België en Polen op woensdag 8 juni om 20.45 uur op Sporza.be of RTL TVI.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top