Nederland werkt zonder Van Dijk resterende Nations League-wedstrijden voor zomerbreak af

Sport | Met een knaller van een overwinning tegen de Rode Duivels op zak trekt het Nederlands elftal woensdag richting Wales voor duel nummer twee in de Nations League. Dat moet Oranje doen zonder aanvoerder Virgil van Dijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nederland gaf België een pak slaag in de 128ste Derby der Lage Landen. Onze Noorderburen boekten voor het eerst in 25 jaar weer eens een zege op België. En hoe: in het uitverkochte Koning Boudewijnstadion in Brussel werd het maar liefst 1-4. Dat deed Oranje nog de volle 90 minuten met aanvoerder Virgil van Dijk. Maar in de resterende drie matchen voor de zomerbreak hoef je niet meer naar de Liverpool-verdediger te zoeken.

De aanvoerder mocht namelijk zaterdag het trainingskamp van Oranje verlaten en viert na een lang seizoen vakantie. Tegen België speelde hij zijn 60ste en laatste officiële wedstrijd van het seizoen. 

Nog steeds geen Janssen

Op Van Dijk, Vincent Janssen en Tim Krul na beschikt bondscoach Louis Van Gaal over een volledig fitte selectie. Janssen arriveerde dinsdag bij het Nederlands elftal. De spits van het Mexicaanse Monterrey miste de interland tegen België omdat hij in het huwelijksbootje stapte en zal woensdag ook niet in actie komen tegen Wales. Hij werkt eerst nog een aangepast trainingsprogramma af.

Ook derde doelman Tim Krul is er niet bij. Krul liep een blessure op tijdens een training met Oranje en is niet inzetbaar voor de duels tegen Wales en Polen. Daarom haalde Louis van Gaal er een nieuwe reservekeeper bij: Kjell Scherpen. De 22-jarige doelman is geen onbekende voor de Belgische voetbalvolger. Scherpen keepte in de terugronde van het voorbije seizoen tussen de palen van KV Oostende, als huurling van Brighton.

Zoals Van Persie en Robben

Het wordt straks weer uitkijken naar de prestaties van Steven Bergwijn, die samen met Memphis Depay een koningskoppel vormde tegen de Rode Duivels. Bergwijn kwam dit jaar amper aan spelen toe bij Tottenham Hotspur, maar lijkt telkens open te bloeien wanneer hij bij het Nederlands elftal arriveert.

Vrijdagavond tegen België maakte Bergwijn alweer zijn vijfde doelpunt in de laatste vier interlands. Louis van Gaal was na de winst bij de Rode Duivels lyrisch over de 24-jarige Amsterdammer. "Memphis Depay en Bergwijn kunnen net zo belangrijk worden als Robin van Persie en Arjen Robben op het WK van 2014", jubelde de bondscoach.

Met het oog op dat WK is Bergwijn overigens zeer duidelijk. "Ik wil nu weg bij de Spurs. In de winter mocht ik niet weg en toen heb ik geen problemen gemaakt. De laatste maanden werd daar echter nauwelijks naar mij omgekeken. Ik kan ook niet bij Oranje blijven komen zonder dat ik bij mijn club speel", zegt Bergwijn met het oog op het WK in Qatar. Ajax, waar Alfred Schreuder coach wordt, lijkt de beste papieren te hebben om Bergwijn deze zomer binnen te rijven.

Kijk op woensdag 8 juni naar het UEFA Nations League-duel tussen Wales en Nederland vanaf 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top