Na 15 jaar in de NBA haalt Al Horford voor het eerst de Finals

Sport | Zijn geduld werd lang op de proef gesteld, maar Al Horford zal nu eindelijk van de NBA Finals mogen proeven. Hij maakt zo een einde aan een weinig benijdenswaardig record dat op zijn naam stond. Het moge duidelijk zijn dat leeftijd geen obstakel is voor de doorwinterde center.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een jaar lang de jonge garde van Oklahoma City Thunder onder zijn hoede te hebben genomen, keerde Al Horford vorig jaar terug naar Boston om het getalenteerde team van Celtics met zijn ervaring naar een hoger niveau te tillen. Achteraf bekeken een gouden zet voor beide partijen. Dit seizoen maakte de meervoudige All-Star eindelijk een einde aan de 'grote droogte': na veertien lange seizoenen zonder NBA Finals haalt hij in zijn vijftiende seizoen eindelijk die langverwachte kampioensreeks.

Een record

In de loop van zijn lange carrière heeft de center, die deze vrijdag 3 juni zijn 36ste verjaardag viert, wel enkele keren de play-offs gespeeld. Hoogtepunten waren zijn exploten in 2015 met Atlanta en in 2017 en 2018 met Boston. Elke keer bereikte hij de finales van de Conferences. Hij beet telkens in het zand: drie keer heetten de boosdoeners LeBron James en de Cleveland Cavaliers. Nu zet Al Horford een punt achter deze reeks teleurstellingen met de overwinning tegen de Miami Heat.

Hij maakte tegelijk een einde aan een lange droogteperiode zonder NBA Finals. De basketter van 2m06 uit Puerto Plata, in de Dominicaanse Republiek, speelde liefst 141 play-off-wedstrijden voordat hij uiteindelijk beloond werd met een deelname aan de Finals. Het record van meest gespeelde play-off-wedstrijden zonder ooit de Finals te halen staat nu op naam van Paul Millsap, met 130 wedstrijden. "Ik weet mezelf geen houding te geven, ik ben voldaan en opgetogen", verklaarde Al Horford op een persconferentie na de zege tegen Miami.

Herstart

Hoewel zijn carrière volgens sommigen op sterven na dood was toen hij naar OKC verkaste, liet de center zien dat hij nog steeds een meerwaarde kan beteken voor een team dat de titel ambieert. Met zijn gemiddelde van 10 punten en 7 rebounds per wedstrijd voelt hij zich als een vis in het water in het hart van de Celtics. Bovenal etaleerde hij zijn verdedigende klasse in de tweede ronde van de play-offs tegen de zwaargewichten van de competitie, zoals Giannis Antetokoúnmpo.

"Het is hard labeur”, aldus Al Horford nog. “Ik heb in geweldige teams gespeeld en heb fantastische teamgenoten gehad. Ik ben trots op deze groep. Het is bijzonder om deel uit te maken van dit team en mee te schrijven aan dit succesverhaal. Ik ben oprecht dankbaar om in deze positie te verkeren", voegde hij eraan toe. Nu al staat vast dat Al Horford één van de revelaties van het seizoen is. Een seizoen dat hij in schoonheid wil afsluiten: met een ring om zijn vinger. De NBA-kampioenschapsring.

Het NBA Finals-schema op Eleven Sports:

Vrijdag 3 juni

  • Game 1: Golden State Warriors - Boston Celtics (3u00 op Eleven 2)

Maandag 7 juni 

  • Game 2: Golden State Warriors - Boston Celtics (2u00 op Eleven 2)

Donderdag 9 juni

  • Game 3: Boston Celtics - Golden State Warriors (3u00 op Eleven 2)

Zaterdag 11 juni

  • Game 4: Boston Celtics - Golden State Warriors (3u00 op Eleven 2)

Dinsdag 14 juni

  • Game 5 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (3u00 op Eleven 2)

Vrijdag 17 juni

  • Game 6 (indien nodig): Boston Celtics - Golden State Warriors (3u00 op Eleven 2)

Maandag 20 juni

  • Game 7 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (2u00 op Eleven 2)

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top