Dit zijn de uitdagingen voor Felice Mazzu bij RSC Anderlecht

Jupiler Pro League | Felice Mazzu mag voor de tweede keer in zijn trainerscarrière een grote club in België onder handen nemen. Na Racing Genk mag de Trainer van het Jaar in België het gaan proberen bij RSC Anderlecht. Daar wacht hem geen gemakkelijke opdracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Herinnert u zich nog de zomer van 2019? Toen raakte bekend dat Felice Mazzu de trainersstoel bij Charleroi inruilde voor die bij Racing Genk. De Limburgers waren op dat moment landskampioen geworden met Philippe Clement. “Het DNA zit goed: Felice is een strijder, een echte winnaar. De supporters mogen gerust zijn, ook volgend seizoen zullen de shirtjes van de spelers kletsnat zijn”, klonk het toen bij Genk.

Maar nog voor de jaarwisseling kwam er reeds een einde aan het verhaal. De erfenis van Clement bleek loodzwaar. Mazzu toonde te veel bescheidenheid tegenover zijn spelers en zette geen duidelijke lijn uit. Het moeten ongetwijfeld wijze lessen geweest zijn voor Mazzu, die nadien opnieuw succes oogstte bij Union. Om die reden hengelde stadsgenoot Anderlecht Mazzu binnen, meteen ook de eerste Waalse coach ooit bij Anderlecht. Maar ook daar wachten er grote uitdagingen op hem.

Omarmen Anderlecht-fans Mazzu?

Te beginnen met het kritische Anderlecht-publiek voor zich te winnen. Voorganger Vincent Kompany werd aanbeden door de paars-witte aanhang omwille van zijn status bij de club en zijn attractieve speelstijl. Mazzu lijkt de perceptie tegen zich te hebben als een coach die liever op de omschakeling speelt. René Weiler - kent u ‘m nog? - speelde ooit ook zo met Anderlecht. En hoewel Weiler prijzen pakte, werd het publiek er niet wild van. 

Ook Mazzu zelf beseft dat hij bij Anderlecht dominanter zal moeten voetballen dan eerder bij Union en Charleroi. “Ik zal verder werken op de fundamenten van een project dat past bij de visie van de club en de verwachtingen van de fans. Het wordt mijn taak om de voetbalidentiteit en de stijl van het huis te koppelen aan resultaten.”

Die resultaten zullen er snel moeten komen, vermits Anderlecht weer in de Europese voorrondes vroeg aan de bak moet. Komt Anderlecht hier goed door, dan kan Mazzu de aanhang misschien vrij direct mee krijgen in zijn verhaal.

Kansen voor de jeugd?

Vraag zal ook zijn met welke spelers dit allemaal zal gebeuren en in welke formatie. Anderlecht zal ongetwijfeld nog enkele transfers doen, vooral in het aanvallende compartiment. Zowel Christian Kouamé als Joshua Zirkzee, die de aanval van Anderlecht droegen, waren huurlingen. En wat me de vele jonkies die onder Kompany kansen kregen? Jeugdspelers opleiden om ze later met een meerwaarde door te verkopen blijft het businessmodel van Anderlecht gezien de nog steeds beperkte financiële middelen. Het wordt iets waar Mazzu zeker rekening mee zal moeten houden. Ik zal er op toezien om jonge spelers te integreren en verder te ontwikkelen”, zegt Mazzu daar zelf over. 

Of dat ook in zijn geliefde 3-5-2-opstelling zal kunnen, is ook maar de vraag. Het trio Hoedt-Delcroix-Debast kan wel de achterlinie vormen, maar waardige back-ups zijn er momenteel niet. Als wingbacks beschikken Gomez en Murillo wel over het goeie profiel en centraal in het middenveld zijn er ook wel opties. Net als in de defensie wordt het ook straks puzzelen voor Mazzu in de voorlinie, zoals hierboven reeds werd uitgelegd.

Bij Charleroi switchte Mazzu soms ook naar 4-4-2 of 4-3-3. Anderlecht gaat uiteraard nog enkele transfers doen, maar alles hangt straks dus af van het spelersaanbod.

Mis niets van het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League op de zenders van Eleven Pro League, verkrijgbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top