5 dingen die je vast nog niet wist over 'The Wire'

Films | Het is feest, want 'The Wire' blaast twintig kaarsjes uit. De politieserie liep van 2002 tot 2008 en werd onlangs zelfs verkozen door BBC Culture's poll als beste serie van de 21ste eeuw tot nu toe. Ken jij alle details van de reeks die zich in Baltimore in de Verenigde Staten afspeelt? Misschien kunnen deze feiten je nog verbazen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. 'The Wire' was gebaseerd op de ervaringen van co-schrijver Ed Burns

Het is geen geheim dat maker en schrijver David Simon zijn mosterd voor de show haalde bij zijn ervaringen als politiereporter bij de krant Baltimore Sun. Maar voor de specifieke details en gedragingen van de hoofdpersonages keek hij naar zijn coschrijver, Ed Burns. Burns had er namelijk al een carrière op zitten als rechercheur op de afdeling moordzaken bij de politie van Baltimore. Een betere inspiratiebron kan je bijna niet vinden! 

Tijdens een interview, kort nadat de serie in 2002 in première ging, legde David Simon uit dat veel van wat te zien is in het eerste seizoen gebaseerd was op de carrière van zijn schrijfpartner. "Hij deed vroeger zelf veel langdurige onderzoeken, vaak van meer dan een jaar, naar gewelddadige drugshandelaars. Die eerste afleveringen waren dus grotendeels gebaseerd op zijn ervaringen en zijn frustraties in het departement."

2. De figuranten waren niet altijd alleen figuranten...

Steve Earle speelde het personage Waylon, dat in seizoen één, vier en vijf te zien was als een herstelde verslaafde die een soort leider/rolmodel is voor andere verslaafden in de serie, zoals Bubbles. We zagen Earle dus vaak zijn rol spelen tijdens meetings voor drugsverslaafden en hij was ook diegene die een interessant detail over die scènes uit de doeken deed. Die meetings werden namelijk gefilmd in echte afkickhuizen en meer nog: ekele figuranten die deelnamen aan de scènes waren mensen die daar echt verbleven om te herstellen van hun verslaving. 

De crew kon hun identiteit anoniem houden door niet aan het publiek bekend te maken welke figuranten acteurs waren. Door interviews af te nemen en relaties aan te knopen met echte verslaafden in Baltimore, konden de makers van 'The Wire' ook een nauwkeuriger beeld schetsen van hoe hun leven eruitzag en met welke obstakels ze te maken kregen.

3. De burgemeester van Baltimore was geen fan

Nu mag het dan wel gezien worden als de beste serie van de eeuw, maar toen 'The Wire' voor het eerst uitkwam was niet iedereen fan. Dat was het geval voor Martin O'Malley, de toenmalige burgemeester van Baltimore, die een kwaad telefoontje pleegde naar David Simon. O'Malley vond dat Simon er alles moest aan doen om zijn goede daden voor de stad in de serie te integreren. Deed hij dat niet, dan moest hij een andere plek vinden om te filmen. Simon had natuurlijk snel door dat de enige reden hierachter was om het imago van de burgemeester op te krikken en bleef zijn eigen ding doen. 

4. John C. Reilly was bijna gecast in de hoofdrol van Jimmy McNulty

'The Wire' had zonder twijfel een van de meest getalenteerde en grootste casts van zijn tijd. De lijst van personages wordt aangevoerd door niemand minder dan Dominic West, die zo overtuigend was in zijn rol als Jimmy McNulty dat velen niet door hadden dat hij eigenlijk Brits was en niet Amerikaans.

Al had het ook anders kunnen lopen, want David Simon had eerst iemand anders op het oog voor de rol van McNulty. Op een gegeven moment had Simon John C. Reilly ('What's Eating Gilbert Grape') op het oog. "Ik sprak vijf minuten met hem aan de telefoon toen ik plots moest ophangen door omstandigheden", vertelde David Simon. "Ik vroeg hem of ik mocht terugbellen en hij stemde in. Maar daarna heeft hij geen enkel telefoontje meer beantwoord." Maar toen kwam er een auditie van Dominic West binnen en de rest is geschiedenis.

5. Obama is grote fan

Dat 'The Wire' veel fans heeft, is ondertussen geen geheim meer. Maar een van de bekendste fans zal je misschien verbazen: Barack Obama. De ex-president van de Verenigde Staten heeft gesmuld van de vijf seizoenen van de politieserie. Zo hard zelfs dat hij er tijdens interviews over sprak. Zijn favoriete personage deed hij uit de doeken in de Las Vegas Sun en het is niemand minder dan Omar. Barack omschreef hem als de "coolste bad boy van de show"

Ontdek 'The Wire' op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top