België wil ongeslagen statuut van 25 jaar tegen Nederland behouden

Sport | Op vrijdag 3 juni staat er in de Nations League nog eens een ouderwetse Derby der Lage Landen op het programma tussen België en Nederland. In een uitverkocht Koning Boudewijnstadion hoopt bondscoach Roberto Martinez nog eens op een knalprestatie tegen een voetballand met aanzien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivels kregen het afgelopen jaar de nodige tikken te incasseren. In de eindstrijd van de Nations League en op het EK werd er verloren van toplanden als Frankrijk en twee keer Italië. Dat zorgde voor de nodige kritiek in België, maar die storm is ondertussen gaan liggen.
België zal dit voetbalseizoen eindigen met vier duels in de Nations League. De topper tegen Nederland is de eerste partij van dit vierluik. Nadien volgen nog Wales en Polen (twee keer). Het staat nu al vast dat Martinez met zijn gevestigde waarden zal spelen tegen Nederland, ook al selecteerde hij meer dan 30 spelers voor deze vier wedstrijden.

Met Hazard in de basis?

Bij de Rode Duivels is enkel Jérémy Doku een grote afwezige. Het is vooral uitkijken naar enkele keuzes van Roberto Martinez. Gaat Arthur Theate achteraan een nieuwe kans krijgen? Of kiest de bondscoach toch voor Dedryck Boyata of Jason Denayer? Op het middenveld moet Martinez ook een keuze maken tussen Hans Vanaken en Youri Tielemans en iedereen kijkt nu al uit naar de terugkeer van Eden Hazard. Hij lijkt eindelijk weer topfit te zijn, maar het is nog koffiedik kijken welk niveau hij haalt.

Voor jongens als Loïs Openda, Wout Faes en Amadou Onana lijkt een basisplaats nog geen optie te zijn, al is de kans zeer groot dat ze wel speelminuten gaan krijgen in de andere matchen in de Nations League.

België al sinds 1997 ongeslagen

Bij Nederland hebben ze de afgelopen jaren progressie gemaakt. Na enkele donkere jaren, waarin het twee grote toernooien miste, is er weer hoop in het land. Louis van Gaal zal na het WK 2022 vervangen worden door Ronald Koeman, maar hij zal uiteraard de derby tegen België willen winnen. In 2012 won België met 4-2 van Nederland in het Koning Boudewijnstadion en dat was toen de voorbode van een succesvolle periode voor de Belgen.

Bij Nederland hopen ze te bewijzen dat zij de toekomst zijn en dat ze weer beter zijn dan de Belgen. Met jongens als Memphis Depay, Frenkie de Jong (beiden FC Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Denzel Dumfries en Stefan de Vrij (beiden Inter) en Matthijs de Ligt (Juventus) hebben ze heel wat spelers die bij de Europese top spelen. Het is ook interessant om te kijken of Noa Lang (Club Brugge) minuten zal maken tegen de Rode Duivels. Opvallend: Van Gaal haalde ook Vincent Janssen bij de selectie. De spits kende nochtans geen topseizoen bij het Mexicaanse Monterrey.

België staat momenteel tweede op de FIFA-ranking, Nederland staat tiende. Gaan Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Eden Hazard in Brussel tonen dat zij nog niet van plan zijn de scepter door te geven aan Nederland? Voor Oranje zou een zege misschien nog wel het meeste deugd doen, want de laatste Nederlandse zege tegen de Rode Duivels dateert al van 1997. 

Bekijk België-Nederland op vrijdag 3 juni om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top