Good things come in threes: de remakes van ‘Loft’ onder de loep

Films | Vanavond is op de Nederlandse zender NPO3 de Nederlandse remake van ‘Loft’ te zien, de succesfilm van Erik Van Looy uit 2008, en nog steeds de meest succesvolle Belgische film ooit. Proximus Pickx fileert de twee remakes van ‘Loft’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2014 verscheen ‘The Loft’ in de zalen, de Amerikaanse remake van Van Looys succesfilm. De remake draaide uit op een kassaflop. Tot overmaat van ramp waren de recensies vernietigend: “‘The Loft" is een film die speciaal gemaakt lijkt om in het holst van januari in lege zalen te verschijnen”, schreef filmrecensent Peter Sobczynski. Voorts noemde hij de plot “een zootje”, de dialogen “banaal”, de karakters “flinterdun” en “saai” en de ontknoping “lachwekkend”.

De flop zou Van Looy achtervolgen tot in België: in zijn tv-quiz ‘De Slimste Mens Ter Wereld’, die de regisseur presenteert, stak de jury regelmatig de draak met het non-succes van de film. In 2019 praatte Van Looy openhartig over de ontgoocheling die ‘The Loft’ was in de podcast van Alex Agnew: “Ik geloof dat we de film hebben gedraaid voor zo’n 12 à 13 miljoen dollar en er zit zo’n 20 miljoen dollar in het promoten ervan. Als je dan een recette van 6 miljoen dollar haalt, is de rekening snel gemaakt. (…) Nadien ben ik nooit meer naar Los Angeles teruggekeerd.”

‘The Loft’ had bovendien een grote impact op het privéleven van Van Looy: “Mijn toenmalige echtgenote en mijn zoon wilden niet mee verhuizen naar Los Angeles. Het was echt een eenzame periode voor mij. Het feit dat ik er zo vaak zat, heeft mijn huwelijk geen goed gedaan.” In 2014 raakte bekend dat Van Looy ging scheiden van zijn vrouw.

Nederlandse remake

Eind december 2010 verscheen de Nederlandse remake bij onze noorderburen. De film bracht met bijna vijf miljoen dollar de helft op van het origineel in België. De Nederlandse remake trok 400.000 bezoekers aan, terwijl het origineel bij ons 1,2 miljoen mensen naar de bioscoop lokte. Toch wordt de Nederlandse remake, geregisseerd door Antoinette Beumer, niet als mislukt beschouwd.

De krant De Standaard vond de Nederlandse remake erg trouw aan het origineel: “De dialogen zijn wat explicieter, de doses erotiek royaler. Nederlanders hé. Maar voorts is de Loft van Antoinette Beumer een erg getrouwe kopie van de kaskraker van Erik Van Looy.”

Sarah Goorix maakte in het academiejaar 2011-2012 als student aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de Ugent een comparatieve filmanalyse van de originele ‘Loft’ en zijn Nederlandse remake voor haar masterproef. Ze interviewde daarvoor regisseur Erik Van Looy: “Nederlanders zijn assertiever, en dat merk je in het scenario”, zei hij. “Hun moppen zijn iets directer. Ook de evocatie van de liefdesscènes is op een iets openlijkere manier gebeurd.”

“Het meer én explicieter tonen van naakt is ingebakken in de Nederlandse cultuur”, schreef Goorix. “Zo gaf Antoinette Beumer toe dat zij de Vlaamse versie te braaf en te vaag vond. De Nederlandse versie is veel minder preuts.” Daarnaast verschilt de speelduur: “De Nederlandse versie is tien minuten korter en de Amerikaanse zelfs twintig minuten. De montage is snediger. Je merkt altijd dat een bepaalde zin niet nodig is”, aldus Van Looy.

Er verschijnt dit jaar overigens nog een derde remake van ‘Loft’: een Bollywoodversie getiteld ‘Penthouse’, door het Indische regisseursduo Abbas-Mustan. De film zal te zien zijn op Netflix.

Bekijk ‘Loft’ vanavond om 00u05 op NPO3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top