Schotland en Oekraïne wachten een emotioneel treffen in WK-play-offs

Voetbal | Met enige vertraging kruisen Schotland en Oekraïne op woensdag 1 juni dan toch de degens in de play-offs van de WK-kwalificatiecampagne richting Qatar. Het wordt vooral uitkijken hoe het door oorlog geteisterde Oekraïne voor de dag zal komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Normaal gezien moesten op 24 maart alle halve finales in de play-offs afgewerkt worden. In Route B plaatste enkele dagen later Polen zich voor het WK voetbal, in Route C ging het ticket naar Portugal. Maar in Route A is er vooralsnog niets beslist. Wales wacht op 5 juni een duel tussen de winnaar van de halve finale tussen Schotland en Oekraïne.

Het duel tussen Schotland en Oekraïne werd uitgesteld omwille van de Russische invasie in Oekraïne. Intussen zijn we enkele maanden verder, maar woedt de oorlog nog steeds fel tussen de twee landen.

Uitzondering op speciale wet

Oekraïne zal straks in speciale omstandigheden zijn halve finale moeten aanvatten. Terwijl er mensen sneuvelen in de strijd voor zijn veiligheid en soevereiniteit moet er straks gewoon gevoetbald worden. Het zal emotioneel een zware test worden voor de spelers. “De match tegen Schotland zal de belangrijkste van mijn leven worden”, liet international Oleksandr Zinchenko reeds weten.

Ook praktisch gezien wordt de partij een heuse test voor de Oekraïners. Het land vaardigde een wet uit die zegt dat mannen tussen de 18 en 60 jaar het land niet uit mogen en zich beschikbaar moeten houden voor het leger. Toch is er een uitzondering gemaakt voor de internationals die in Oekraïne zelf vertoeven. Ze mochten het land verlaten en aansluiten bij de groep om oefenduels te spelen tegen Frankrijk en Noord-Macedonië als voorbereiding op de play-offs.

Hoe fit de spelers uit Oekraïne zelf voor de dag zullen komen, is een groot vraagteken. De competitie in het land ligt namelijk al sinds midden december stil.

“Medeleven even aan de kant schuiven”

Terwijl de wereld misschien uit sympathie hoopt op een WK-ticket voor Oekraïne, gaat Schotland straks natuurlijk voor eigen gewin. Voor de Schotten zal het evenzeer een vreemde match worden. “Hoe zeer we inzitten met Oekraïne, moeten we ons medeleven toch in die halve finale even aan de kant schuiven”, liet aanvoerder Andy Robertson weten. 

“We zullen onze Oekraïense vrienden met open armen ontvangen voor en na de match. Maar van zodra het fluitsignaal weerklinkt, moeten we onze eigen droom nastreven. Ook wij willen naar het WK in Qatar”, aldus Robertson.

Schotland zou zich voor de negende keer kunnen kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal. De laatste keer dateert echter al van het WK 1998. Oekraïne was er als soeverein land nog maar één keer bij, met name in 2006. Terwijl Schotland nog nooit door de groepsfase geraakte, bereikte Oekraïne toen meteen de kwartfinales.

Het programma:

Woensdag 1 juni

Zondag 5 juni

  • Finale: Wales - Oekraïne/Schotland (vanaf 18u op Eleven 1)

Volg de ontknoping in Route A van de WK-play-offs via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top