Het rampseizoen van Standard in vijf zwarte bladzijden

Sport | Het seizoen 2021/2022 is er één om snel te vergeten voor de Rouches. Dit seizoen tuimelde Standard uit de G5 nadat het voor het derde jaar op rij niet in de top vier eindigde in de reguliere competitie. Met hun troosteloze veertiende plaats van dit seizoen bereikten de Luikenaars een absoluut dieptepunt. Proximus Pickx blikt terug op het rampseizoen van Standard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neergang na puike start

Na een relatief bevredigend seizoensbegin – Standard pakte 10 op 15 – was de match in eigen huis tegen Anderlecht op 19 september een keerpunt. Nadat de Luikenaars met het kleinste verschil verloren en op de koop toe twee rode kaarten hadden gepakt, zetten ze een rampzalige reeks neer van 4 op 21. De eerstvolgende Luikse driepunter kwam er pas op 20 november – liefst twee maanden later – tegen godbetert Eupen (1-0).

Eerste trainersontslag

Begin oktober moest Mbaye Leye de rekening betalen van die slechte reeks: hij en assistenten Patrick Asselman (T2) en Eric Deflandre (T3) moeten opkrassen, onder druk van de misnoegde supporters. Luka Elsner nam de fakkel over als T1. "De huidige situatie voldoet niet aan onze verwachtingen en die van onze fervente supporters, dus er zijn ingrijpende veranderingen nodig", legde het bestuur de beslissing uit.

Leye volgde eind 2020 de Fransman Philippe Montanier op als hoofdcoach van Standard, waar hij eerder speler en T2 was.

Ultra's roepen medefans op tot boycot

De verloren wedstrijd tegen Charleroi op de zeventiende speeldag werd ontsierd door de Luikse supporters, die meermaals vuurwerk op het terrein gooiden. Scheidsrechter Laforge maakte in het slot een einde aan de chaos door de partij te staken. De club reageerde met de sluiting van tribunes 3 en 4 - waar de harde kern van de Rouches huist – en er werden ook geen losse tickets meer verkocht voor thuiswedstrijden.

Die strenge aanpak gooide alleen maar meer olie op het vuur: in een fel communiqué trokken de Ultra's van Standard van leer tegen de directie. Ze vroegen onder meer het ontslag van "pseudo-directeur" Alexandre Grosjean en wilden ook dat voorzitter Bruno Venanzi de club verkocht "voor het welzijn van Standard".

De meest fervente fans hadden zich al een tijdje tegen de eigen ploeg gekeerd, maar begin december gingen de Ultra's van Standard een stap verder: ze riepen alle fans van de Rouches op om niet meer naar Sclessin te komen voor thuiswedstrijden zolang een deel van de tribunes gesloten bleef. “Dertien jaar al zijn we in eigen huis ongeslagen tegen Charleroi”, klonk het. “En zelfs al gaat het niet zo goed met Standard, we hoopten zondag op winst. Maar wat kregen we: een complete vernedering. Het verval van Standard Luik is al een tijdje bezig. (…) Vandaag kunnen we niet meer dieper zakken.”

Standard tuimelt uit de G5

Amper een maand na het zure verlies in de Luikse derby tegen Seraing (0-1) kregen de Rouches alweer een bittere pil te slikken: de club degradeerde uit de G5, het groepje Belgische topclubs. Antwerp nam de plaats van de Luikenaars over.

De 'Grote 5' binnen de Pro League waren jarenlang dezelfde vijf clubs: Club Brugge, Anderlecht, Standard, Genk en AA Gent. Maar geen enkele club is voor het leven lid van de G5: dat kransje wordt bepaald op basis van de resultaten van de laatste vijf seizoenen.

Dat Standard zijn plaats binnen de G5 verliest heeft gevolgen. Binnen de algemene vergadering van de Pro League is er meervoudig stemrecht en elke G5-club heeft drie stemmen. Een zogenaamd kleinere club (K-club) heeft er maar twee. Standard is dus een stem kwijt als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen.

Daarnaast zijn er financiële gevolgen. Het tv-contract bepaalt dat er 100 miljoen euro moet worden verdeeld onder de clubs. Daarvan wordt 82 miljoen verdeeld op basis van de rangschikking, de overige 18 miljoen is extra voor de G5-clubs omdat die meer kijkers lokken. Volgens insiders zou Standard door deze degradatie zo’n 1 miljoen euro verliezen.

Tweede trainersontslag

Enkele dagen later sloot Standard een lijkbleek seizoen af met een tweede trainersontslag: Elsner was het kind van de rekening na een teleurstellende veertiende plaats in de reguliere competitie. Onder Elsner pakte Standard een magere 23 op 72 en wist het thuis enkel Eupen en Beerschot te kloppen. In de beker strandde Standard in de kwartfinales tegen de latere eindwinnaar AA Gent. 

"Will Still en de rest van de sportieve staf zullen de komende weken de trainingen van onze eerste ploeg leiden", klonk het in een mededeling.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top