Giro 1998, de herinnering aan de aanvallen van de Piraat

Wielersport | De derde, bijzonder lastige week van de Giro, is een uitstekende gelegenheid om wijlen Marco Pantani te herdenken die in 1998 de fabelachtige dubbel Giro-Tour pakte. Il Pirata is ook een van de beste klimmers uit de wielergeschiedenis. Een terugblik op een mythische rit, op 4 juni 1998…

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In 1998 ging Marco Pantani de wielergeschiedenis in door de zevende en tot op heden laatste renner in de geschiedenis te worden die in hetzelfde jaar de Giro en de Tour de France wist te winnen.


Fabelachtige dubbel


Met een fabelachtige dubbel voegde de Italiaan zich bij de reuzen van de wielersport, want vóór de Piraat van Cesenatico slaagden alleen Miguel Indurain (tweemaal, in 1992 en 1993), Stephen Roche (in 1987), Bernard Hinault (tweemaal, in 1982 en 1985), Eddy Merckx (tweemaal, in 1970 en 1972), Jacques Anquetil (in 1964) en Fausto Coppi (tweemaal, in 1949 en 1952) erin de twee grote rondes in hetzelfde jaar te winnen.

Marco, de outsider

Bij de start van die Giro is Alex Zülle de grote favoriet, want de Zwitser van de Festina-ploeg, een veelzijdige renner en klimmer, verkeert in een uitstekende conditie zoals hij net in de Ronde van Romandië had bewezen. Marco Pantani is samen met zijn landgenoot Ivan Gotti, de Rus Pavel Tonkov en de Fransman Luc Leblanc een van de grote outsiders van de Italiaanse rittenwedstrijd.

Alex Zülle rijdt in de roze trui vanaf de proloog en heeft de wedstrijd in handen, ook al heeft hij zijn trui voor enkele dagen afgestaan aan de Oekraïner Serhiy Honchar, de klassiekerspecialist Michele Bartoli, de Fransman Laurent Roux of Andréa Noe. Met de zeventiende etappe voor de boeg heeft hij al twaalf dagen de roze trui gedragen en lijkt hij op weg naar een gemakkelijke overwinning. Een eerste teken van zwakte

Tussen Asiago en Selva di Val Gardena gaat Zülle echter voor het eerst onderuit in de 2 cols van de etappe: hij verliest meer dan 4,5 minuut op het duo Giuseppe Guerini en Marco Pantani. Il Pirata pakt de eerste roze trui uit zijn carrière en laat de ritzege aan Guerini. In het algemeen klassement staan Tonkov, Guerini en Zülle binnen een minuut van elkaar. Niet genoeg met een tijdrit van 34 kilometer op de voorlaatste dag tussen Mendrisio en Lugano. De volgende dag eindigt een prachtig duel tussen Tonkov en Pantani onbeslist: Tonkov wint de korte etappe, maar Pantani verliest maar één seconde op de Rus. Zülle verliest echter een extra minuut.

Een legendarische etappe

Dan komt de 19e etappe, tussen Cavalese en Plan di Montecampione, waarin Pantani bevestigt en Zülle bezwijkt. Aan het einde van de rit is er weer een prachtig duel met Tonkov. Vanaf de eerste col (de Goletto di Cadino, die ook dinsdag op het programma stond in de Giro 2022) lanceert Pantani, prima ondersteund door zijn ploeg Mercatone Uno, van ver een aanval. Alex Zülle heeft geen antwoord.

In het gezelschap van Tonkov en enkele van zijn ploegmaats van Mapei leggen de Piraat en zijn luitenants Garzelli, Conti en Velo een hels tempo op. Zülle komt een half uur achter de winnaar van de dag over de finish.

Opgezweept door de tifosi

Terwijl Zülle zijn wonden likt, komt het tot een finaal gevecht tussen Pantani en Tonkov: ze worden slechts gescheiden door 30 seconden. Na verschillende aanvallen van de Italiaan die de Rus probeert kwijt te raken, ook in de afdaling, leveren de twee mannen een prachtig duel op de slotklim van de Montecampione. Pantani is uitgeput door drie dagen van onophoudelijke strijd en zit op zijn limiet, maar aangemoedigd door de menigte dolle tifosi stelt hij alles in het werk om zich te ontdoen van de Rus die aarzelt om de kop over te nemen en zich tevreden stelt om het helse ritme te volgen die de Italiaanse klimmer oplegt. De demarrage van zijn leven

Plots, wanneer de twee renners al hun tegenstanders achter zich hebben gelaten en Tonkov met elke kilometer die verstrijkt steeds meer in het voordeel komt door zijn betere tijdritcapaciteiten, doet Pantani toch het onmogelijke. Op twee kilometer van de top, voortgestuwd door het publiek en met een bovenmenselijke kracht, zet Pantani een geweldige versnelling in die de Giro tot in de laatste dag spannend houdt.

Tonkov ontploft. Marco is ontketend door het gejoel van de supporters en zet de Rus op bijna een minuut. Pantani wint de etappe na een van de grootste exploten uit de wielergeschiedenis. Twee dagen later, in de tijdrit houdt Pantani gelijke tred met Tonkov en pakt de eindzege in de Giro van 1998. Il Pirata wint ook de bergtrui, eindigt tweede in het puntenklassement en ook tweede in het ploegenklassement met Mercatone Uno.

Triomf bij de Tour

Hij beslist dan ook nog deel te nemen aan de Tour. In die Tour van 1998, bezoedeld door de Festina-affaire, tekent Pantani voor een tweede grote zege in Les Deux Alpes.

Opnieuw zorgt hij voor de ommekeer op één dag, in de koude en in de regen: hij zet Jan Ullrich, geletruidrager en winnaar van de vorige Tour, op bijna 9 minuten. De Duitser mag als tweede mee op het podium op de Champs Elysées. Ondergang

Het jaar daarop, in Madonna di Campiglio, twee dagen voor de finish en met 6 minuten voorsprong op al zijn rivalen, wordt hij uitgesloten uit de Giro wegens abnormale bloedwaarden. Hij wordt het zwarte schaap van het peloton in de dopingjaren rond de eeuwwisseling.

Ook al doet hij meerdere tevergeefse pogingen om terug te keren na de verbanning, zinkt il Pirata geleidelijk weg in een web van twijfel, eenzaamheid en depressie. Slechte vrienden en drugs eisen hun tol op zijn gezondheid. Op 14 februari 2004 wordt hij dood aangetroffen in een anonieme hotelkamer in Rimini.

Ver verwijderd van het gejoel van zijn bewonderaars ten tijde van zijn dubbel in 1998... Video : Stage 19, Giro, June 4th 1998

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top