Aston Villa wist 40 jaar geleden de Europacup 1 te winnen

Premier League | Op 26 mei 1982 won Aston Villa zijn enige echte Europese titel door de Europacup I, de voorloper van de Champions League, te winnen. De Engelse club wist in de halve finales RSC Anderlecht uit te schakelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aston Villa is de afgelopen jaren een grijze middenmoter in de Premier League, maar in het verleden waren ze een Engelse topclub. Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren ze een zeer belangrijke club in Engeland, maar na de gouden periode ging het toch bergaf met de club. Begin jaren 80 wisten ze echter de rug weer te rechten en keerde Aston Villa terug naar de top. In 1981 wonnen ze de Engelse landstitel en het seizoen nadien wist het een memorabele Europese campagne af te werken.

Aston Villa mocht voor het eerst in haar bestaan deelnemen aan de Europacup 1. Engelse ploegen boekten in die periode vaak succes in Europa, dus Aston Villa werd meteen aanzien als een outsider voor de eindzege.

Anderlecht in de halve finales

De eerste ronde was geen probleem voor Aston Villa, dat de IJslanders van Valur Reykjavik met een totaalscore van 7-0 wist uit te schakelen. In de volgende ronde volgde het Duitse BFC Dynamo en de club uit Berlijn was een zeer taaie brok. Aston Villa kroop door het oog van de naald en ging naar de volgende ronde wegens een beter doelpuntensaldo op verplaatsing. In de kwartfinales wachtte Dynamo Kiev.

Aston Villa kende toch geen goed seizoen, want in Engeland stond het op een alarmerende zeventiende plaats. Trainer Ron Saunders werd bedankt voor bewezen diensten en Tony Barton verving hem. Hij wist de Oekraïners over twee wedstrijden met 2-0 naar huis te sturen. Daardoor wisten ze door te stoten naar de halve finales, waar Anderlecht wachtte. De Brusselaars waren in die periode een Europese topclub en hadden Juventus uitgeschakeld.

In het eigen Villa Park werd er nipt met 1-0 gewonnen na een treffer van Tony Morley. De heenmatch in Brussel was bijzonder spannend, maar doelpunten werden er niet gescoord. De fans van Aston Villa zorgden nog voor rellen en Anderlecht vroeg aan de UEFA om de match te herspelen, maar het vond geen gehoor. Daardoor mocht Aston Villa zich opmaken voor een legendarische finale tegen Bayern München.

Een klinkende prestatie

Bayern was in Rotterdam de grote favoriet, maar Aston Villa wist zich kranig te verweren. De Duitsers wisten topspits Karl-Heinz Rummenigge niet in stelling te brengen en ze kregen de strakke organisatie van Aston Villa niet uit verband gespeeld. Twintig minuten voor affluiten kwamen ze helemaal in de problemen toen Peter White Aston Villa op 1-0 bracht. Dat was ook de eindstand en de stunt was een feit. Aston Villa won de Europacup 1.

Het seizoen nadien volgde er een Europese supercup tegen FC Barcelona en ook die werd winnend afgesloten. Nadien ging het stilaan weer bergaf met de club en in 1987 degradeerde Aston Villa naar de Engelse tweede klasse. Een jaar later promoveerden ze opnieuw. Aston Villa speelde van 2017 tot 2020 weer in de Engelse tweede klasse en is momenteel een grijze middenmoter. Toch heeft de club met die legendarische overwinning in 1982 Engelse voetbalgeschiedenis kunnen schrijven. 

Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top