Artiest van de Week: Mayorga wordt voor het eerst frontvrouw

Muziek | In onze vaste rubriek Artiest van de Week zetten we graag opkomend talent en groeiende muzikale projecten in de verf. Dat is ook deze week het geval, want we geven een podium aan DIY-project Mayorga, de band rond gitariste Helena Mayorga Paredes.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wie ooit groepen als Pavlove, Aarde Aan Daan, Noémie Wolfs of Manngold live aan het werk zag, heeft Helena Mayorga Paredes mogelijk al gehoord. Als gitariste speelde ze mee in die groepen, onder andere als voorprogramma voor grootheden van eigen bodem als dEUS, Hooverphonic, Tourist LeMC, Intergalactic Lovers, Yevgueni ... Zo stond ze al in zalen als de Lotto Arena, De Roma, de Ancienne Belgique, Trix, het Depot, OLT Rivierenhof, De Vooruit en ga zo maar door. Met andere woorden: Wie graag de Belgische podia afschuimt, heeft het gitaargeluid van Helena zeker al mogen horen. 

Na mee het geluid van andere artiesten te hebben bepaald, gaat de half-Chileense muzikante tegenwoordig voluit voor haar meest persoonlijke project, de band die haar naam draagt: Mayorga. Daarmee brengt ze, geheel vanuit een DIY-mentaliteit, lo-fi indie pop en rauwe gitaarsongs. Het resultaat staat niet mis naast generatiegenoten als The Haunted Youth en Kids with Buns. Dat de gitaar een sleutelrol speelt in haar muzikale carrière, zou overigens geen verrassing mogen zijn. Ze was de eerste vrouwelijke gitariste in België die afstudeerde in de pop/rockrichting aan het Gentse conservatorium.  

Als we terloops de DIY-mentaliteit van Mayorga vermelden, dan menen we ook dat dat een belangrijk onderdeel van haar sound inhoudt. Zowel in haar slaapkamer, waar de songs gewoonlijk vorm krijgen, als in de studio doet ze namelijk liefst zo veel mogelijk zelf. Ze speelt gitaar, drums, bas en percussie en zingt, producer Charline D’hoore zit aan de knoppen. Op het podium laat ze zich begeleiden door bassiste Trui Amerlinck (Tsar B, Ivy Falls), toetseniste en gitariste Charline D’hoore (Archie X) en drummer Jelle Vercruysse (Himalaya Heights, Vito). 


Weekend Lover

Begin deze maand lanceerde Mayorga een eerste single, gepaard met een videoclip. ‘Weekend Lover’ is een nostalgisch nummer dat ze schreef na een iets te kort weekend in Portugal over een liefde tussen twee mensen die alsmaar verder van elkaar verwijderd worden. De foto van het artwork op de single en de regie van de videoclip nam ze ook voor eigen rekening. Het artwork zelf werd verzorgd door Louise Gowie.

Het nummer is de voorbode voor de eerste EP, die een muzikale verpersoonlijking zal worden van de vijf stadia van rouw. De bedoeling was om de muziek voor de eerste keer te brengen tijdens een try-outshow in het Gentse BarBroos op 17 mei, maar op het laatste moment kwam daar toch een ander optreden tussen. Mayorga werd namelijk gevraagd om het voorprogramma te voorzien van IBE in AB Club op 14 mei. Aangezien de vraag last-minute kwam, was de voltallige band niet beschikbaar en stond Helena uitzonderlijk solo voor het enthousiaste publiek. Met of zonder muzikanten; de vuurdoop voor Mayorga was meer dan geslaagd!

Je kan verder genieten op Spotify of tijdens de Gentse Feesten op 16 juli in café Damberd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top