'Transport': een Finse nordic-noir serie met een Belgisch randje

Series | Heb je last van hooikoorts of al genoeg uren in de zon vertoeft? Geen nood, want sinds kort kan je op de Vlaamse streamingdienst Streamz naar de spannende Finse nordic-noirreeks ‘Transport’ kijken. Dat is volgens Proximus Pickx de ideale serie om momenteel te bingen. Niet in het minst omdat 'Transport' ook een Belgisch randje heeft.

Door Proximus

Deel dit nieuws

'Transport' is een achtdelige nordic-noirreeks waarin we het leven van drie Finse vrouwen volgen: Johanna, Inkeri en Marianne. Johanna (Emmi Parviainen) is een jonge journaliste die per toeval een microchip ontdekt in een dosis babyvoeding en op onderzoek uittrekt. De microchip is overigens afkomstig van een Belgisch paard. Inkeri (Maria Heiskanen) is een Finse verzekeringsagente die de plotse verdwijning onderzoekt van een Finse dierenarts die op zijn beurt verantwoordelijk was voor de inspectie van geïmporteerd vlees. Bankdirectrice Marianne (Pirkko Hämäläinen) maakte dan weer een fout in het bankwezen die haar job kan kosten. Ze wil haar vergissing kost wat kost geheim houden en daarom maakt ze een deal met een schimmige zakenman uit de vleesindustrie. Deze drie verhalen staan aan het begin van reeks nog los van elkaar maar raken, naarmate de serie vordert, steeds meer in elkaar vervlochten.

Vrouwen aan de macht

Je las het al: ‘Transport’ bevat drie vrouwelijke hoofdpersonages die gespeeld worden door drie Finse vrouwelijke topactrices: Emmi Parviainen, Maria Heiskanen en Pirkko Hämäläinen. De serie werd geregisseerd door Auli Mantila. Een Finse filmregisseuse die in eigen land te boek staat als een talentvolle filmmaakster.

Mantila werd bijgestaan door enkele vrouwelijke producers, waaronder Miaa Haavisto (die ook meeschreef aan het scenario), Tia Talli en de Belgische Helen Perquy. Perquy loofde de samenwerking met de overige Finse dames en was blij om te zien hoe zij hun plek in de filmwereld hebben gevonden. "In onze branche kom je niet al te vaak vrouwelijke producers tegen met hun eigen business", klinkt het.

Belgische link

Perquy is een producer uit ons land en stond in voor de Belgische link in ‘Transport’. Wat die link precies inhoudt, verklappen we nog niet maar vast staat wel dat enkele Belgische topacteurs de revue in de serie zullen passeren. Zo spelen onder andere Lynn Van Royen, Geert Van Rampelberg, Aza Declercq, Michael Pas, Joke Devynck en Gene Bervoets een rol in de serie. Ben jij ook benieuwd wat die rollen zullen inhouden en wat de Belgische link in deze Finse serie precies inhoudt? Mis ‘Transport’ dan zeker niet.

Ontdek 'Transport' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top