Rammen met Bütcher: de betere buurtslagerij

Graspop Metal Meeting |

Metalmuziek bestaat in zowat alle maten, gewichten en vormen. Zo bewijst ook de affiche van Graspop Metal Meeting, dat een genereuze staalkaart biedt van het beste wat in dit veelzijdige genre te vinden is. Zoals ook: de nostalgische speedmetal van het Belgische viertal Bütcher.

Door Proximus

Deel dit nieuws

‘Bewust ambitieloos’ lezen we in de bio die op de website van Graspop Metal Meeting staat. Dat gaat dan over Bütcher, een Antwerpse metalband die al zo’n kleine twintig jaar aan een carrière timmert. Of net niet dus. Na een hele rist demo’s en optredens werden ze een gekende naam in de undergroundscene, maar verder reikte hun muziek niet. Tot gitarist/songschrijver KK Ripper en frontman R Hellshrieker in 2014 beslisten dat ze misschien toch eens wat anders wilden proberen.

Geïnspireerd door de metalscene van de jaren 80 (Slayer, Megadeth, Mötorhead) vonden ze een nieuwe identiteit voor hun band: dat van de energieke, pompeuze speedmetal. Compleet met maquillage, wijdbeense, flitsende gitaarriffs en een dolgedraaide drummer. In 2017 kwam (eindelijk!) het debuutalbum ‘Bestial Fükkin' Warmachine’ uit en in 2020 volgde het volledig analoog opgenomen ‘666 Goats Carry My Chariot’, dat overal te lande lovende commentaren kreeg. “Een ouderwets lekker, over the top metalalbum”, zoals de gespecialiseerde webzine Zware Metalen recenseerde. Vooral live levert dat bruisende en spectaculaire metalfestijnen op. Zweterig en explosief, zoals de Graspop-organisatie het beschrijft: “Deze gasten zijn gemaakt voor het podium!”Mix van generaties en stijlen

Ondertussen werden ze opgepikt door het gereputeerde metallabel Osmose Productions (waar ze dus hun twee eerste albums uitbrachten) en groeit hun schare fans met het jaar. In de steeds verder uitbreidende lijst van metalgenres -gaande van vikingmetal tot oriëntaalse metal- bedienen ze de liefhebbers van het meer klassieke metalen geluid. Ze proberen zowat alle generaties te combineren en zowel de Amerikaanse, Scandinavische als Duitse sound in een blender te mixen. Misschien zijn ze dan toch wel ambitieuzer dan gedacht?

Fans van rechttoe-rechtaan metal hoeven alvast niet langer te zoeken: zondagnamiddag 19 juni is de Marquee van Graspop the place to be. Rammen bij Bütcher, de betere buurtslagerij!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top